Hoppa till huvudinnehåll

Vindkraftsparkerna i Lovisa tillsvidare på is

Vindmöllor
Vindmöllor Bild: YLE / Marnie Burkhart mölla,Raseborg

För ett år sedan gick diskussionens vågor höga om vindkraftsplanerna i Gammelby i Lovisa. Att ingenting ännu hänt, har inte med protesterna att göra.

Staden väntar ännu på att vindkraftsföretagen ska agera samtidigt som vindkraftsföretagen väntar på statliga stödåtgärder.

- Vindkraftsföretagen har inte gått framåt med delgeneralplanerna - varken den som gäller Gammelby eller den som gäller Tetom, säger stadsarkitekt Maaria Mäntysaari vid Lovisa stad.

Vindkraftverk på landsbygden.
Vindkraftverk på landsbygden. Bild: Mostphotos vindkraftverk,vindkraft,vindmölla

Ringa intresse

Mäntysaari säger att företagen inte verkar ha intresse av att fortsätta med planeringen.

- Senast i våras var vi i kontakt med företagen för att höra oss för om deras tidtabeller, men de meddelade oss att de inte har något nytt att informera om, säger Mäntysaari.

Stadsarkitekt Maaria Mäntysaari konstaterar att Lovisa stads officiella linje är positiv till all slags energiproduktion.

- Men vi är ju inte den som ska agera. Initiativet måste komma från energiföretagen. Det är i energibolagens intresse om det ska bli aktuellt med vindkraftverk i Lovisanejden, säger Mäntysaari.

Vindmölla
Vindmölla Bild: Pixabay vindkraft,vindkraftverk,vindmölla

"Bollen är hos regeringen"

Det är Suomen Tuulivoima Oy som bekostar utarbetandet av delgeneralplanen för området i Gammelby, där man undersökt möjligheterna för en vindkraftspark.

För närvarande händer det ingenting - varken på ritbordet eller i kommunikationen med Lovisa stad.

- Bollen är hos regeringen. Vi väntar fortfarande på att regeringen ska få ordning på tariffpolitiken, säger styrelseordförande Raimo Kainulainen vid Suomen Tuulivoima.

Läget för vindkraften har varit osäkert alltsedan regeringen aviserade om en minskning av stöden för några år sedan. Flera vindkraftsparker på olika håll i landet har inte kommit längre än till planeringsskedet.

Vindkraftverk
Vindkraftverk Bild: Yle/Linus Hoffman vindkraftverk,vindkraft,mölla

All vår väntan bliver lång

Det som vindkraftsföretagen väntar på är nya statliga beslut om stödmodeller för den förnybara energin.

- Just nu är det nog inget energibolag som varken planerar eller bygger. Vi har väntat på positiva signaler från beslutsfattarna i två år redan, säger Kainulainen.

Om situationen skulle ta en positiv vändning, är ni i så fall fortfarande intresserade av att bygga de åtta möllorna i Gammelby?

- Visst, absolut. Inte har vi övergett planerna för Lovisa ännu. Det gäller att göra kalkyler för att se vad det skulle kosta att bygga möllorna och ställa det i relation till det pris vi kunde få för den elektricitet vi skulle producera. Just nu går det inte ihop, säger Kainulainen.

I Tetom står likaså allt stilla. Bolaget som ska bygga möllorna där, väntar också de på besked om hur de framtida stödmodellerna för vindkraften kommer att se ut.