Hoppa till huvudinnehåll

Ilkka Kanerva reser sig alltid efter nederlagen – sätter nytt rekord i riksdagen

Ilkka Kanerva skålar för att han slår rekord som långvarig riksdagsman
Ilkka Kanerva skålar för att han slår rekord som långvarig riksdagsman Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva Ilkka Kanerva,Samlingspartiet,riksdagsledamot i Finland

Riksdagsledamoten Ilkka Kanerva sätter på lördag ett nytt rekord. På lördag har han suttit längre än någon annan i riksdagen.

Han går därmed förbi Johannes Virolainen som innehade det gamla rekordet.

Ilkka Kanerva har suttit i riksdagen sedan 1975, i knappt 42 år eller 15 331 dagar. Kanervas karriär har varit en berg-och-dalbana.

Ilkka Kanerva är på gott humör. Det är som om åldrandet inte riktigt biter på honom. Han är 69 år och han har suttit i riksdagen sedan han var 27 år gammal. Rekordet till ära gav Kanerva en intervju till Svenska Yle.

Både yrke och förtroendeuppdrag

Att vara riksdagsledamot ser han både som ett yrke och ett förtroende uppdrag.

– Numera är det svårt för en riksdagsledamot och politiker att sköta det här med vänster hand. Det här har blivit mycket mer yrkesmässigt. Ärendena kräver det, säger Kanerva.

Ilkka Kanerva får ta emot riksdagens silvernyckel av talman Maria Lohela
Ilkka Kanerva tog på fredagen emot riksdagens silvernyckel av talman Maria Lohela. Ilkka Kanerva får ta emot riksdagens silvernyckel av talman Maria Lohela Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva Ilkka Kanerva,Maria Lohela,riksdagsledamöter,Finlands riksdags talman,Samlingspartiet,Blå framtid

En annan sak som har förändrats är att riksdagen arbetar internationellt på ett helt annat sätt än förr. Förhållandet mellan riksdag och massmedier har också förändrats.

– Det här är mera öppet och transparent nu än vad det var på 1970-talet.

Spänd inför varje val

Han är spänd vid varenda val hur det ska gå.

Ilkka Kanerva på Gullranda
Arbetet har blivit mera internationellt, säger Kanerva. Här är han på Gullranda där internationella frågor diskuteras. Ilkka Kanerva på Gullranda Bild: Jarno Kuusinen/AOP Ilkka Kanerva,Gullranda,Samlingspartiet

– Det står så mycket på spel, särskilt för en person som jag för vilken politiken är en så stor del av livet.

Han berättar att han ger sig in valkampen varje gång så som om det var hans första val där allt sätts på spel. Han är glad för den mellankontroll som valen alltid innebär.

Jag har inte råd att ta valen med en klackspark― Ilkka Kanerva

– Jag tar valen på stort allvar, jag har inte råd att ta dem med en klackspark och tänka att alla känner mig och ta invalet för givet.

Är det inte rätt tufft att göra det då man varit 40 år i branschen?

– Jag har den egenheten att jag gillar människor. Varje möte är sådant att du går därifrån rikare än då du kom.

Både med- och motgångar

Han har haft med- och motgångar. De första tolv åren i riksdagen var han oppositionspolitiker. Samlingspartiet var inte regeringsdugligt för president Kekkonen och för Sovjetunionen.

– En tredje orsak som mer sällan nämns är att det passade Centerpartiet väldigt väl med tanke på dess maktpolitiska intressen. Landet hade en klar borgerlig majoritet, men Centerpartiet kunde ensamt dra nytta av läget i regeringen.

Kanerva säger att dåvarande centerledaren Johannes Virolainen var väldigt duktig på att dra nytta av det. Och nu går då alltså Kanerva förbi Virolainen i antal tjänstedagar i riksdagen.

När Finland kollapsade

Kanerva har suttit som minister i tre regeringar. Det allra tyngsta var att vara arbetskraftsminister som posten hette på den tiden med Esko Aho som statsminister åren 1991 till 1995.

Finland drabbades av en ekonomisk depression och konkurserna var vardagsmat. Arbetslösheten var som värst 18,9 procent.

För Kanerva gällde det att försöka lindra problemen med sysselsättningsåtgärder samtidigt som statskassan gapade tom.

"Mission impossible"

– Det var en ”mission impossible” – en omöjlig uppgift. Det var praktiskt taget omöjligt att få förståelse för att man med arbetsministeriets åtgärder bara kunde minska arbetslösheten med som mest tre procent.

Det var tungt att bära det politiska ansvaret då.

– Det var väldigt tungt – också psykiskt. Protesterna tog sig sådana uttryck som inte är särdeles snyggt. Det fick effekter för min personliga säkerhet, berättar Kanerva.

Protesterna fick effekter för min personliga säkerhet― Ilkka Kanerva

Två gånger ordförandekandidat

Två gånger har han försökt bli Samlingspartiets ordförande. 1991 förlorade han mot Pertti Salolainen och 2004 mot Jyrki Katainen. Men det är inte något som grämer honom i efterhand. Han är en del av den ”samlingspartistiska familjen”.

En gång har han sökt sig bort från riksdagen för en alternativ karriär. President Tarja Halonen ville inte utnämna honom och Esko Aho till direktörer i Finlands bank 2001.

År 2007 fick han äntligen sitt drömjobb.

– Alla vet att jag ville bli utrikesminister. Det är det överlägset käraste uppdraget för mig.

Han jobbade för närmare relationer mellan Finland och USA. Han träffade bland annat sin amerikanska kollega Condoleezza Rice i Washington.

Men så var det de famösa textmeddelandena till modellen Johanna Tukiainen som blev för mycket för den finländska politiken. Efter ett gatlopp på någon vecka måste han avgå för att ersättas av Alexander Stubb.

Hur klarar man av ett sådant nederlag?

– Det finns ingen läkare som kan skriva ut ett sådant recept. Man måste gå till sig själv. För det andra är det de närmaste anhöriga. Det tredje som har hjälpt är naturen.

Elina Kiikko och Ilkka Kanerva
De närmaste anhöriga har varit till hjälp då det är svårt. Här är Kanerva tillsammans med Elina Kiikko. Elina Kiikko och Ilkka Kanerva Bild: Timo Korhonen/AOP Ilkka Kanerva,Samlingspartiet,riksdagsledamot i Finland,elina kiikko

Kanerva berättar att han brukade gå längs stränderna och i skogen då det var svårt.

Hur skyddar du dig mot bitterhet?

– Jag har väl något slags immunitet via arvsanlagen mot bitterhet. Jag ruvar inte på hämnd och tillfällen att ge igen. Med hämnd kommer man inte framåt i politiken.

Ställer upp igen år 2019

Angående framtidsplanerna säger Kanerva att han vill ställa upp i riksdagsvalet i april 2019.

Ilkka Kanerva i riksdagen
Kanerva vill ställa upp igen år 2019. Ilkka Kanerva i riksdagen Bild: Lehtikuva Ilkka Kanerva,riksdagsledamot i Finland,Samlingspartiet

I riksdagshuset ryktas det att Kanerva kommer att väljas till riksdagens talman i februari nästa år.

Den nuvarande talmannen, Maria Lohela, representerar utbrytargruppen De blå som är en medelstor riksdagsgrupp efter att den bröt sig ut från Sannfinländarna. Talmansposten brukar ges till det näststörsta partiet, vilket numera är Samlingspartiet.

Då det gäller parlamentarisk erfarenhet är det få (läs ingen) som kan slå Kanerva. Därmed kan det hända att Kanerva får den nästhögsta posten efter presidenten i republiken. På frågan om han blir talman svarar han undvikande.

– Det är ju en fin post, säger Ilkka Kanerva.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes