Hoppa till huvudinnehåll

Som förälder är du pinsammast i världen, men det går över – Mirjam Kallands guide till dig med barn i tonåren

Mirjam Kalland poserar framför ett halvfärdigt hus.
Mirjam Kalland är rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan. Mirjam Kalland poserar framför ett halvfärdigt hus. Bild: Yle / Ted Urho alla tiders lärare

Då man som tonåring börjar frigöra sig från sin egen familj letar man efter idoler i andra vuxna – utan att alltid ens själv vara medveten om det. Mirjam Kalland har några tips på hur du som förälder kan hantera situationen.

I jakten på Alla tiders lärare var det många som svarade att den mest betydelsefulla kontakten skedde med en lärare i högstadiet. Psykoterapeuten Mirjam Kalland, som är rektor för Svenska social- och kommunalhögskolan, är inte förvånad.

- Som tonåring tycker man att de egna föräldrarna är löjliga, så man letar efter förebilder i andra vuxna. Det kan vara tränare, popstjärnor eller lärare, säger Mirjam Kalland, docent i familjeforskning.

Tonåringar
Tonåringar Bild: YLE Bildtjänst / Tuula Nyberg tonår

Förutom att som vuxen föregå med gott exempel gäller det också att vara beredd på att se under ytan på den unga.

- Det gäller att se vad som finns under den sträva ytan. Vad tänker de på, vad drömmer de om, vilka planer för framtiden har hen.

Rollen kommer med jobbet

Mirjam Kalland påpekar att man förr delade upp den ungas liv så att skolans uppgift vara att undervisa, medan hemmet hade den fostrande rollen. Idag har gränserna suddats ut.

- Men det är ju inte meningen att läraren ska vara en terapeut. Om man ser att den unga mår så dåligt så kan man hjälpa till med att skaffa hjälp.

Lektion i samhällslära i ett klassrum i Rudolf Steinerskolan. Kameran fokuserar på en flicka med blond hästsvans.
Som lärare spelar du en viktig roll i högstadieelevens liv. Lektion i samhällslära i ett klassrum i Rudolf Steinerskolan. Kameran fokuserar på en flicka med blond hästsvans. Bild: Yle / Sarah Lönnqvist samhällslära,Lektion,skolor (läroinrättningar),Högstadium,rudolf steinerskolan

Hon tror också att de flesta vuxna som jobbar med unga idag är medvetna om att den här delen hör till jobbet. Men hur är det om man inte vill axla ett sådant ansvar?

- Då skulle jag spontant säga att det vore läge att byta bransch, skrattar Kalland. Unga behöver någon att se upp till för att själva vilja bli vuxna. Du är en rollmodell och det är viktigt att axla den rollmodellen ansvarsfullt, fortsätter hon i en lite allvarligare ton.

Men älskar mitt barn mig då?

Samtidigt som tonåringen där hemma tar avstånd från dig, så är din roll i den blivande vuxnas liv oerhört viktig.

- Föräldrar brukar nedvärdera sin egen betydelse, men det har visat sig att de lyssnar på vad föräldrarna har att säga, trots att det verkar som om orden går in i ena örat och ut genom det andra, säger Kalland.

En pojke sitter på en skateboard med ryggen mot kameran.
En pojke sitter på en skateboard med ryggen mot kameran. Bild: Mostphotos ungdom (skede),pojkar,ungdomar,depression,långtråkighet,mobbning,tonåringar,pubertet,utanförskap,skateboard,utsatthet

Exempel på budskap som brukar fastna är till exempel inställningen till alkohol och sällskapande.

”Alltså pappa näääääää, det där e’ så pinsamt”

Mirjam Kallands tips till föräldrar med barn i tonåren är att kämpa på.

- Man ska vara seg och ihärdig under den här perioden. Det är viktigt att signalera att jag som förälder bryr mig genom att fråga hur dagen varit eller kolla om den unga vill komma med på en länk. Trots att man kanske ibland inte får mer än ett muttrande till svar.

Paradoxalt nog är det lättare för tonåringen att anförtro sig till kompisens föräldrar än de egna.

Småbarnsfamilj.
Då barnen blir äldre tar de avstånd från sina föräldrar. Småbarnsfamilj. Bild: Nothern Lights / Timo J Malmi pappa

- Till frigörelseprocessen hör att man skäms över de egna föräldrarna, deras klädstil och saker de säger. Men samtidigt så söker man sig till sina kompisars föräldrar, för de har inte samma förväntningar på en som de egna föräldrarna.

Att den unga känner sig uppskattad av en vuxen är viktigt.

- Jag tycker att man som förälder ska förhålla sig positivt till det och hoppas att ens eget barn hittar samma stöd hos en annan vuxen.

Såhär handskades man med tonåringar för 50 år sedan:

Läs också