Hoppa till huvudinnehåll

Sommar med bekymmer i det fördolda

Amanda och Max på stranden i dramaserien Badhotellet
Amanda (Amalie Dollarup) & Max (Anders Juul). Amanda och Max på stranden i dramaserien Badhotellet Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Amalie Dollerup,Anders Juul,Anders Juul som Max

Det har igen blivit sommar, och i dramaserien Badhotellet öppnar Molly Andersen för ännu en säsong . Året är 1930 och kraschen på Wall Street och den stora depressionen kastar ett mörkt moln över Europa. Gästerna på badhotellet i vackra Nordjylland har också helt andra bekymmer – inte minst i det fördolda.

Grossist Madsen har svårt att komma på fötter efter förra höstens konkurs och lever på lånade pengar. Han försöker finansiera ett nytt byggprojekt vilket kräver drastiska åtgärder. På badhotellet hittar han dock oväntad hjälp i advokat Kvist.

Greve Ditmar kommer i år till hotellet tillsammans med sin mamma och Amanda. Ditmars far har precis gått bort och förutom att bearbeta sorgen måste han kämpar för att upprätthålla äktenskapet som en täckmantel för sin homosexualitet.

Amandas långa promenader på sanddynerna, där Max tillbringar sin sommar i en liten stuga, väcker emellertid snart misstänksamheter.

Rosalinde Mynster som Fie i dramaserien Badhotellet.
Rosalinde Mynster som Fie i dramaserien Badhotellet Rosalinde Mynster som Fie i dramaserien Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Rosalinde Mynster,rosalinde mynster som fie

Fabrikör Frigh anländer traditionsenligt också denna sommar med sin familj, fru Alice och tvillingarna. Den här sommaren verkar dock Frigh bli allt mer distanserad till sin familj och fattar i stället tycke för den unga skådespelaren Kitty.

Kitty har kommit till hotellet med Edward Weyse. Hon verkar till en början uppriktig och oskyldig, men det är inte riktigt hela sanningen.

Edward Weyse får inte heller han en problemfri sommar, anklagad både för sin relation till den unga skådespelerskan samtidigt som det är lite kyligt i relationen till fröken Aurland.

För att addera till en redan riklig palett av sommargäster får badhotellet dessutom besök av prominenta danska politiker och ett filmteam. Något som väcker förhoppningar om både goda affärer och romanser.

Molly Andersen, Fie och kökspigorna gör i alla fall sitt bästa för att leverera den höga standard som gästerna vant sig vid. Men omständigheterna, inte minst de ekonomiskt tuffare tiderna, gör det allt svårare.

Fies pappa har tvingats sälja sin kvarn och det lilla jordbruket, tillika Mortens barndomshem, som förser hotellet med färska grönsaker är plötsligt till salu.

Edward Weyse och Kitty vid pianot i dramaserien Badhotellet.
Edward Weyse och Kitty vid pianot. Edward Weyse och Kitty vid pianot i dramaserien Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Jens Jacob Tychsen,Andrea Øst Birkkjær som Kitty

Historiebeskrivning i mode och musik

Badhotellet har blivit en mycket populär dramaserie, kanske främst på grund av miljön och karaktärerna. I pressmaterialet till tredje säsongen kan man också läsa att stor vikt har lagts vid musiken och kläderna som karaktärerna bär.

I sluttexten kan man läsa att musiken är gjord av Prater Danseorkester, och bakom det namnet döljer sig två framstående danska kompositörer: Halfdan E (som också gjort musiken till exempelvis Borgen) och Jeppe Kaas.

- Att få jobba med jazz till en tv-serie år 2015 är abvsolut inte normen, men vi glädjer oss varje dag åt möjligheten, berättar Halfdan E och fortsätter.

- 1930 är starten på ett mörkt årtionde, men det märkte man inte ännu på musiken. Det är fest och glada dagar och orkestrarna hade hittat sitt eget sving som man inte höll tillbaka med. Dansk jazz var på väg att bli vuxen under den tiden.

Från den utgångspunkten har man sedan jobbat vidare.

- Vi startade med jazz och det har varit grunden. Med tiden har sedan de olika karaktärerna, historien och omgivningen inspirerat oss i många riktningar. Vi har gått genom både tango, vaudeville och den tidens populära toner från revy och teater, berättar Kaas.

Amanda, Ella, Frederik och Ditmar på stranden i dramaserien Badhotellet.
Amanda, Ella, Frederik och Ditmar på stranden. Amanda, Ella, Frederik och Ditmar på stranden i dramaserien Badhotellet. Bild: Mike Kollöffel Yle Fem,Badhotellet,Amalie Dollerup,Emma Sehested Høeg,Anders Heinrichsen,Mads Wille,Mads Wille som Ditmar

Också i de kläder som bärs i säsongen kan man se spår av börskraschen - främst i dammodet. Man hade inte längre råd med extravaganta pärlkjolar och diamanter ersattes av imitationer. Samtidigt blev det populärt att sy om och förlänga.

Under 30-talet blev kjolarna också mer eleganta och längre, först under knät och senare ända ner under vaderna.

- Jag får inspiration från manuskriptet som berättar om de olika karaktärerna. På nätet finns också mycket bildmaterial och så tittar jag på historiska personers stil. Jag ser också på gamla filmer, går på museer och böcker om modehistorik, berättar kostymören Margarethe Rasmussen som jobbat med Badhotellet flera säsonger.


Orginaltitel: Badehotellet (Säsong 3 / Danmark)
7 avsnitt
30 dagar på Arenan

I rollerna: Rosalinde Mynster, Amalie Dollerup, Bodil Jørgensen, Lars Ranthe, Jens Jacob Tychsen, Bjarne Henriksen, Mads Wille, Anders Juul & Andrea Øst Birkkjær.
Regi: Fabian Wullenweber.
Produktion: SP Filmproduction / Samproduktion

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem