Hoppa till huvudinnehåll

USA uppmanar Iraks kurder att återkalla folkomröstning om självständighet

Demonstration till stöd för folkomröstningen i Erbil 13.9.2017
Demonstration till stöd för folkomröstningen i Erbil 13.9.2017 Demonstration till stöd för folkomröstningen i Erbil 13.9.2017 Irakiska Kurdistan,Arbil,demonstration,självständighet

Vita huset har kommit med en sträng uppmaning till de irakiska kurderna om att återkalla folkomröstningen om självständighet. Det regionala parlamentet i irakiska Kurdistan godkände på fredagen planerna på en folkomröstning den 25 september.

"Förenta staterna har upprepade gånger poängterat för ledarna för Kurdistans regionala regering att folkomröstningen stör ansträngningarna att besegra IS och att stabilisera de återerövrade områdena" heter det i uttalandet från Vita huset.

Redan tidigare har USA vädjat om att Iraks kurder ska skjuta upp den tilltänkta folkomröstningen, men nu uppmanas de alltså att återkalla den.

Kirkuks öde fortsatt stridsfråga

"Att ordna folkomröstning i omtvistade områden är särskilt provokativt och destabiliserande", heter det vidare i det amerikanska uttalandet.

Det är en hänvisning till områden som både Bagdad och Kurdistan gör anspråk på, exempelvis den oljerika provinsen Kirkuk.

Vita huset uppmanar istället den kurdiska ledningen att inleda en seriös dialog med Bagdad om fördelningen av oljepengarna och andra stridsfrågor. USA har flera gånger erbjudit sig att medla i de förhandlingarna.

Presidenten för irakiska Kurdistan, Massoud Barzani, sade senast i onsdags att USA eller Bagdad inte har presenterat något vettigt alternativ till folkomröstningen.

Kurdiska demonstranter i Erbil bär på ett porträtt på president Massoud Barzani onsdagen 13.9.2017.
Kurdiska demonstranter i Erbil bär på ett porträtt på president Massoud Barzani onsdagen 13.9.2017. Kurdiska demonstranter i Erbil bär på ett porträtt på president Massoud Barzani onsdagen 13.9.2017. Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI Massoud Barzani,Irakiska Kurdistan,demonstration

Irakiska Kurdistan har i praktiken haft autonomi ända sedan USA och dess allierade införde en flygförbudszon över området efter Kuwaitkriget 1991.

Motståndet mot ett självständigt Kurdistan är ändå hårt både i Bagdad och i regionen.

Både Turkiet och Iran fruktar att ett självständigt Kurdistan skulle öka självständighetsivern också bland kurderna i Turkiet, Iran och Syrien.

Också FN vädjar

Också FN vädjar till de irakiska kurderna att inte ordna en folkomröstning om självständighet.

FN manar de irakiska kurderna till förhandlingar med centralregeringen i Bagdad i stället.

Jan Kubis, FN:s sändebud i Irak, utlovar internationellt stöd för sådana förhandlingar.

Källor: AFP, Reuters

(Artikeln uppdaterades kl. 20.26 med uppgiften om att inte heller FN vill att folkomröstningen äger rum)
om