Hoppa till huvudinnehåll

Cider är ute, avokado är inne – mattrenderna är i ständig evolution

Fleara avokado halverade och upplagda.
Fleara avokado halverade och upplagda. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press avokado,avokado,Avokadosläktet

Finländarnas diet verkar ha gått mot det hälsosammare under 2010-talet. Yle tog reda på vilka livsmedel som har blivit populärare och vilka det säljs allt mindre av.

Mattrenderna i Finland förändras hela tiden. Just nu är det fokus på hälsosam mat. Den iakttagelsen har forskaren Mari Niva gjort.

- Vi närmar oss åtminstone delvis näringsrekommendationerna. Vi äter mindre rött kött och mera baljväxter, nötter, grönsaker och frukter.

Lähikuvassa tutkija Mari Niva.
Mari Niva säger att konsumenter oftare tänker etiskt när de köper mat. Lähikuvassa tutkija Mari Niva. Bild: Outi Kuitunen / YLE

Niva har forskat i matkultur vid Helsingfors universitet. Hon får medhåll av Antti Oksa, produktgruppchef för S-gruppens färskvaror.

- Jag tror det beror på att livsmedlen i fråga har blivit moderiktiga. Det fungerar bättre att locka än att predika när det kommer till de här sakerna, funderar Oksa.

Den enes bröd är den andres död

Enligt de uppgifter som de stora affärskedjorna och forskningsinstitutet Nielsen har gett till Yle verkar finländarna ha fallit pladask för avokado och kvarg de senaste åren.

Enligt S-gruppen har försäljningen av avokado fyrfaldigats på fem år.

Några nybakade semlor av ljust bröd
Havrebröd och bröd i lösvikt har god åtgång. Några nybakade semlor av ljust bröd Bild: Jyrki Lyytikkä bröd,Semla,sämpylät

Den enes bröd är den andres död, som man brukar säga. Då en produkt blir framgångsrik får andra produkter ge vika.

I skuggan av kvargens framgångar har försäljningen av yoghurt och fil minskat.

Även produkter som ersätter kött har rönt stora framgångar, liksom smaksatt vatten, havrebröd och nötter.

Mattrender Keskos affärer

Stigande trend

  • Färsk smoothie
  • Färsk sushi
  • Mineralvatten i flerpack
  • Högklassig glass
  • Riskakor
  • Specialöl och öl från finska småbryggerier
  • Soja- och havrebaserade drycker och yoghurtar
  • Potatis- och pastabaserad färdigmat
  • Nötter och torkade frukter i lösvikt
  • Salladsrätter
  • Avokado
  • Köttersättande produkter

Sjunkande trend

  • "Ettans mjölk" (mjölk med 1 procent fett)
  • Hönsägg
  • Fil
  • Lättost
  • Juice
  • Smörgåskorv

Den traditionella mjölken har fått ge plats i hyllorna för specialmjölk och växtbaserade produkter som havre- och sojamjölk. Glutenfria produkter smakar även för andra än personer med celiaki.

Mjölk
Det är inte längre självklart att använda komjölk, allt fler använder till exempel soja- eller havrebaserade mjölkprodukter. Mjölk Bild: BananaStock Ltd. granskat

”Maten ska vara en upplevelse”

Ett fenomen i tiden är att maten inte bara ska fylla magen, utan den ska också vara en upplevelse.― Antti Oksa, S-gruppen

I bakgrunden finns de stora mattrenderna. Man prioriterar välmående, gröna värderingar, smak och att det ska vara enkelt att tillreda.

- Människor har hela tiden mera bråttom och de vill ha snabba lösningar i vardagen. De vill också veta varifrån maten kommer och vad den består av. Ett fenomen i tiden är att maten inte bara ska fylla magen, utan den ska också vara en upplevelse, säger Antti Oksa.

Henkilökuva
Antti Oksa säger att maträtter har en fördel om de är enkla att tillreda, men samtidigt goda och etiskt hållbara. Henkilökuva Bild: Mikko Koski/Yle.fi S-gruppen,minuthandel

Mari Niva berättar att vegetarisk kost har blivit en del av de finländska matvanorna under det pågående decenniet.

- Det är inte längre riktat enbart till vegetarianer, nuförtiden kan köttätare äta vegetarisk mat utan att det görs en stor grej av det, säger lektor Niva.

Mindre kött, men mera högklassig korv

Den vegetariska trenden påverkar försäljningen av nöt- och svinkött och de korvprodukter som tidigare tillhörde B-klassen negativt.

Däremot är högklassig korv med rikligt med kött något som intresserar konsumenterna just nu.

Skillnaden mellan korv av A-klass och B-klass hittar du i lagboken i förordningen om köttprodukter. Notera att lagen inte längre gäller, numera delas korv inte in i A-klass och B-klass.

Grillkorv på grillen.
Korven ska ha mycket kött för att intressera konsumenterna i dag. Grillkorv på grillen. Bild: Yle/Jonas Blomqvist korv

Kycklingkött upplever en jämnt stigande trend, även om den inte når upp till några topplaceringar i försäljningsstatistiken.

Mari Niva säger att det finns ett uppsving för matetik, där man ifrågasätter varför man ska äta produkter från djurriket.

Nuförtiden kan köttätare äta vegetarisk mat utan att det görs en stor grej av det.― Mari Niva, forskare, Helsingfors universitet

- Kött och mjölk ersätts med växtproteiner. Det sker förändringar också inom kött- och mjölkkonsumtionen, rött kött ersätts med vitt kött och traditionell mjölk ersätts med mjölkprodukter och växtbaserad mjölk, konstatera Niva.

Man dricker cider.
Både S-gruppen och forskningsinstitutet Nielsen säger att trendkurvan pekar neråt för cider. Man dricker cider. Bild: JAVIER ETXEZARRETA/All Over Press cider

Enligt Kesko har produkter i lösvikt blivit allt mer populära. Hit hör till exempel torkade frukter och nötter, lösgodis och sallad från salladsbarer.

- Det är tydligt att kunderna vill välja själva. De vill ha en önskad mängd och en personlig blandning, säger Harri Hellman, produktgruppchef för Keskos dagligvaror.

Tummen ner för socker, tummen upp för proteiner

Styrkeförhållandena mellan kolhydrater, proteiner och fett omförhandlas hela tiden. Mari Niva förklarar att varje tid har något som är av ondo.

Just nu är det socker.

Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio
Sockret har tagit fettets plats som den dåliga ingrediensen. Skribenten föredrar äkta socker framom konstgjorda sötningsmedel. Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio Bild: Yle/Juha-Pekka Laakio sockerbit

- För 20 år sedan var det fett som skulle undvikas, men sedan började man gynna goda fetter. Sedan kom LCHF-dieten, där fett inte längre ifrågasätts överhuvudtaget. Nu förespråkas proteiner, medan socker är dåligt och vi är inte lika kritiska mot fett som förr, säger Niva.

Mattrender i S-gruppens affärer

Stigande trend

  • Ölsorten ale
  • Avokado
  • Färska glutenfria bageriprodukter
  • Växtbaserade mjölkprodukter (havre-, ris-, sojamjölk)
  • Frysta köttersättande produkter (falafel, quorn, soja, quinoa)
  • Melon
  • Produkter för viktkontroll (drycker, pulver, stänger)
  • Färskt havrebröd
  • Kvargprodukter
  • Färdiga fiskrätter (soppor, frestelser)

Sjunkande trend

  • Lightcider
  • Traditionell mjölk
  • Citrusläskedrycker
  • Socker
  • Nöt- och svinkött
  • Fil, yoghurt, puddingar
  • Vindruvor, päron
  • Vetemjöl
  • Skorpor, kringlor, flingor
  • B-klassens matkorv

Det att proteinkvarg och proteinstänger är populära tyder på att viktkontroll fortfarande upplevs som viktigt. Att erbjuda lättprodukter är däremot inte längre något fungerande försäljningsargument.

Avokadons framgångshistoria har många faktorer

Att en enskild produkt blir framgångsrik kan bero på ett mångsidigare utbud. En del av produkterna på topplistorna i dag fanns knappt för fem år sedan, eller så var efterfrågan mycket liten.

Avokadons popularitet fick raketfart i och med LCHF-trenden i början av 2010-talet. Samtidigt har frukten fått draghjälp av att den används i olika utländska maträtter som finländarna vill testa på.

Fiskmedaljonger på rad i en ask.
Färsk fisk är inte lika populär som förr. Fiskmedaljonger på rad i en ask. Bild: Yle fiskar,Laxfiskar,lax,Livsmedelsaffärer och supermarketer,fiskdisk

Även priset påverkar åtgången. Ungefär hälften av den färska fisken som säljs i Finland är importerad lax, och då laxen från Norge blir dyrare sjunker efterfrågan på färsk fisk.

Enligt Harri Hellman är det ofta svårare att urskilja när en försäljningskurva börjar peka nedåt, eftersom det går långsammare än uppsvinget och det påverkar flera produktgrupper samtidigt.

Vad blir framtidens matsuccé?

Antti Oksa berättar att produkter som blir populära ofta svarar både mot ett behov och mot en stor konsumtionstrend.

- Om man till exempel kan göra en produkt hälsosam, god, enkel att tillreda, kanske till och med etisk, då har man en god grund att stå på, säger Oksa.

Mattrender enligt forskningsinstitutet Nielsen

Stigande trend

  • Mellanmålskvarg med tillsatt protein
  • Piroger och pastejer i lösvikt
  • Avokado
  • Mineralvatten med tillsatta vitaminer och spårämnen
  • Exotiska frukter (granatäpple, mango, papaya, dadel)
  • Riskakor
  • Mat- och kaffebröd i lösvikt
  • Bakade tilltugg
  • Superfood
  • Energi- och proteinstänger

Sjunkande trend

  • Cider
  • Färsk fisk
  • Läskedrycker

Produktcheferna och matforskaren är eniga om att vegetariska rätter kommer att njuta av fortsatt popularitet och de kommer att föra med sig nya favoritprodukter.

Även nya, etniska smaker intresserar finländarna.

Mangofrukter.
Mango blir allt vanligare i de finländska munnarna. Mangofrukter. Bild: Mårten Lampén / Yle Mango

Harri Hellman säger att mycket beror på hur tillverkare och handeln lyckas vid lanseringen av nya produkter.

- Modefenomen börjar med att någon sätter dem i rullning. Ibland lyckas det, ibland inte, säger Hellman.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text Tässä nousijat ja laskijat: Avokado valloittanut suomalaiset, perusmaito ei maistu – syömme yhä terveellisemmin, skriven av Terhi Toivonen och Stina Tuominen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö