Hoppa till huvudinnehåll

Giftig eller god? Lita inte blint på sociala mediers svampråd

En sandsopp
Sopp, riska, kremla eller...? En sandsopp Bild: YLE/Joakim Lax svampar,svamp,Sandsopp,matsvampar,soppar

Titta vilka fina svampar jag hittade i skogen. De här ska jag äta till lunch imorgon! Vet någon vad det är för svampar?

Hösten är högsäsong för svampbilder på sociala medier, men de som har plockat svamparna vet inte alltid så noga vad det är de har i svampkorgen.

Intresset för svamp verkar öka och många tar sociala medier till hjälp för att identifiera svamparna. Det här kan vara riskabelt, eftersom en del svampar är mycket giftiga.

Vet andra mer än du själv?

Det gäller alltså att vara noga med att plocka bara ätliga svampar. Man ska också tänka på att de råd man får på webben kanske inte är pålitliga, säger svampexperten Elisabeth Eriksson vid Marthaförbundet.

- Jag hoppas verkligen att de som svarar på den här sortens frågor vet vad de svarar. Om de inte är svampkännare kan de svara fel, och det kan ha dramatiska följder, säger Eriksson.

Bild av svampar på Facebook
En skärmdump från en Facebookgrupp där en medlem ber om svampråd Bild av svampar på Facebook Bild: Facebook svampar,Facebook

Ifall man behöver goda råd är det viktigt att vända sig till grupper där man vet att det finns expertis.

- Många svampsidor har proffs som kan säga vad det är för svamp man har plockat.

Farliga experiment

Det har blivit allt trendigare att ta tillvara det som finns i naturens skafferi.

Eftersom svampar kan vara till och med dödligt giftiga avråder Elisabeth Eriksson från experimenterande med okända svampar.

Berättelser på sociala medier visar ändå att en del lagar mat också av främmande svampar, konstaterar Eriksson.

- Nyligen var det en person som hade plockat och till och med ätit av svamparna. Först senare hade personen funderat på vad det riktigt var för svampar egentligen och åkte till läkaren. Det låter dumdristigt, säger Eriksson.

Två nya svampar per år

För att lära sig mer om svampar kan man till exempel delta i en svampkurs, eller gå ut i svampskogen med någon erfaren svampexpert.

- Det räcker med att lära sig ett par nya arter per år, säger Eriksson.

Också om man bara känner till några få arter kan man hitta gott med läcker svamp. Eriksson är själv precis är på väg ut i svampskogen.

- Jag siktar på soppar och trattkantareller. Den gula kantarellen verkar också fortfarande växa, den har man kunnat plocka hela sommaren och det har tydligen kommit ännu en ny skörd.