Hoppa till huvudinnehåll

Halva George Clooney för en stor del av världen

Skådespelaren Samuel Labarthe i en dubbningsstudio.
Skådespelaren Samuel Labarthe i dubbningsstudion. Skådespelaren Samuel Labarthe i en dubbningsstudio. Bild: Paul Mariano Yle Fem,Samuel Labarthe,Being George Clooney

Hur känns det att vara rösten bakom ett av Hollywoods mest kända ansikten? Dokumentären Being George Clooney tar dig med till den kreativa och ofta humoristiska värld där Amerikanska storfilmer dubbas för den internationella marknaden.

I dokumentären träffar vi både regissörer och producenter, team som arbetar med dubbning samt talangfulla röstskådespelare från hela världen – bland dem sju som dubbar George Clooney.

Francesco Pannofino, Detlef Bierstedt och Samuel Labarthe är själva skådespelare i ordets rätta bemärkelse. Marco Antonio Costa jobbar som läkare på ett stort sjukhus och Tamer Karadagli och Shaktee Singh figurerar både i framgångsrika tv-serier i sitt hemland.

I filmen får vi följa dem både i deras privatliv och i deras roll som George Clooneys alter ego.

Eftersom Hollywood mer och mer förlitar sig på internationell framgång har dubbning blivit en viktig del i en stor business. Filmproducenterna i Hollywood kan inte längre nonchalera framgången i exempelvis Italien eller Indien.

Röststudios runt om i världen har utmaningen att dubba hundratals filmer till ett dussintal olika språk och också här har ny teknik förändrat arbetsfältet.

Dokumentären tar oss till studios i Los Angeles, Berlin, Rom och Mumbai. En resa full av problem, processer och personigheter som förvandlar amerikanska storfilmer till internationella framgångssagor.


Orginaltitel: Being George Clooney (USA 2015)
14 dagar på Arenan

En dokumentär av Paul Mariano

Trailer för dokumentären på Youtube

Läs också