Hoppa till huvudinnehåll

I gränslandet mellan våld och eufori – slagsmålen ger fel bild av supporterskap

En ung maskerad man sitter på huk i korsningen mellan Idrottsgatan och Nordenskiöldsgatan i Helsingfors. Polisen ser på.

Runt sig har HJK-anhängaren resten av supportergruppen Klubipääty. Mannen tar fram sin telefon och börjar spela in en video. Sedan ökar ropen i intensitet.

Shalalalala H! Shalalalala J! Shalalalala K, me ollaan HJK! Det är snart dags för årets sista Helsingforsderby.

För vissa personifierar de hotfulla, huvbeklädda HJK-anhängarna fotbollssupporterskap. De går längst fram i tåget till matchen, tar plats, skriker högst och fångas ofta på bild.

Vissa HJK-anhängare i det främsta ledet vill inte visa sitt ansikte.

Det är lätt att missa att en brokig skara utgör resten av gruppen. Vissa är barn, men de flesta är unga vuxna som har en sak gemensam: de älskar HJK. Rasmus Pinomaa är en av dem.

– Vad är supporterskap för mig? Det är passion och oförglömliga upplevelser. Man lever för kickar man får då och då. Till exempel Schalke 2011, Köpenhamn 2014. Då var det fullkomlig eufori på planen.

HJK-supportrar från Klubipääty marscherar till derbyt mot HIFK. Flera av anhängarna är barn.
Direkt bakom de maskerade HJK-anhängarna går barn. HJK-supportrar från Klubipääty marscherar till derbyt mot HIFK. Flera av anhängarna är barn. Bild: Yle/Sebastian Backman HJK Helsingfors,fans,klubipääty

Bilden blir lätt snedvriden

Mycket bråk på läktaren då HIFK mötte HJK. Polisen förhindrade stort organiserat gruppslagsmål. Fotbollssupportrar i masslagsmål i Kyrkslätt. Nyhetsartiklarna efter derbymatcherna har varit dystra.

Om man bara följer med fotboll genom att läsa om huliganernas beteende blir bilden snedvriden. Det är Pinomaa och äldre konstapel Ben Sjöroos vid Helsingforspolisen överens om.

– Det ger inte en helhetsbild av supporterkultur. Åtminstone inte som jag ser det, säger Sjöroos.

– Fotboll behöver supporterkultur, färggrann och högljudd supporterkultur hör till och det är fint. Klubbarna behöver det, men slagsmålen och våld hör inte till idrott.

Stadin Kingit är både färggranna och högljudda då de tar sig till Tölö fotbollsstadion.

Pinomaa kritiserar vissa nyhetsvinklingar.

– HJK och HIFK flyttade bråket till Kyrkslätt? Jag menar, hur kan HJK och HIFK styra vad en supporter gör på sin fritid? Och om huliganerna gör det de gör i klubbens namn, då måste man fundera om det är klubben som är ansvarig eller personerna som tagit klubbens namn åt sig.

– Att derbyna är någon slags krigsscen för höger- och vänsterextremister? Det finns ingen sanning i det där.

HJK-supportern Rasmus Pinomaa ler och visar tumme upp.
Rasmus Pinomaa håller på HJK i vått och torrt. Han är mycket aktiv inom Klubipääty. HJK-supportern Rasmus Pinomaa ler och visar tumme upp. Bild: Yle/Sebastian Backman HJK Helsingfors,fans,Rasmus Pinomaa

Vill skilja på huliganer och supportrar

Huliganism är en marginell företeelse inom Fotbollsfinland. Pinomaa vill inte låta en liten klick problempersoner förstöra festen för den stora majoriteten.

Att dra en klar linje mellan huliganer och supportrar är viktigt, tycker Pinomaa.

– Våld hör till huliganism och huliganerna har en viss förkärlek för våld. En supporter har ingen förkärlek för våld. En supporter har förkärlek för sin klubb.

– Vi vill inte svara på våld med våld. Vi måste hitta en metod att sparka ut dessa människor. Fortsätta att säga att vi inte accepterar det, helt enkelt.

De elva senaste åren har Pinomaa stått på HJK:s kortsida och hejat fram sitt lag. Han känner ett ansvar att påpeka att Klubipääty inte bejakar våld.

– Tvärtom, vi är fullkomligt mot våld, mot trakasserier och för jämlikhet. Meningen är att alla ska vara välkomna. Så står det på vår hemsida också. Alla ska vara välkomna och den gemensamma nämnaren är att man diggar HJK.

De flesta HJK-anhängare går på match för euforikickarna – inte för våldet.

Polisen Sjöroos: Inte farligt att gå på fotboll

En tweet av räddningsverket fick många fotbollsanhängare att gå i taket i fjol.

– Helsingforsderbyt har blivit farligt för åskådare och gör skada för fotbollen.

Räddningsverket talade till och med om att förbjuda derbymatcherna mellan HJK och HIFK.

Många såg det som ett dråpslag mot fotbollssupporterkulturen i Finland, som äntligen fått lite medvind tack vare högprofilmatcherna.

– Jag hoppas att man inte får en bild av att det är farligt att gå på fotboll i Finland. Jag anser det inte heller, men vi måste arbeta för att det fortsätter på det viset, säger Sjöroos.

Supporterpolisen Ben Sjöroos tittar snett.
Ben Sjöroos hoppas föräldrar vågar ta med barnen på derbymatcher – men poängterar att det är bättre att sitta på långsidan än på kortsidan. Supporterpolisen Ben Sjöroos tittar snett. Bild: Yle/Sebastian Backman Supporterpolisen,ben sjöroos

Visst bränns det av bengaler också under säsongens sista Helsingforsderby, både inför och under matchen. Men – precis som tidigare – påverkar det inte åskådarna som sitter på långsidorna.

På kortsidorna kan det gå hett till – men på långsidorna är det lugnt. (Arkivbild)

Då Klubipääty och HIFK-anhängarna Stadin Kingit går till matchen övervakar polisen noga att tidtabellerna följs.

Klubipääty startar en halvtimme före Stadin Kingit och de två supportergrupperna möts inte.

Öppna Instagram-inlägget

Efter matchen är det hur lugnt som helst på utanför stadion. Stadin Kingit stannar kvar på sin läktarsektion tills HJK:s kortsida har tömts. Det är ett väloljat maskineri.

Rasmus Pinomaa har fortfarande aldrig råkat ut för en tuff situation i ett derby.

– Det går ibland lite hett till, men det är verbalt. Man ska trycka ner den andra lite och höja upp sig själv. Vi vill vara mer högljudda, ha snygg koreografi och överrösta motståndaren, säger han.

Klubipäätys klackledare stoppade en pressfotograf från att ta bilder på vägen till derbyt.

Vad skulle du hälsa en förälder som är tveksam till att ta med sin sjuåring till derbyt?

– Ta halsdukarna på er, kom till matchen och ropa er hesa. Det är så vi får den finländska fotbollskulturen att växa. Det är så vi gör någonting värdefullt.

Öppna Instagram-inlägget

Missa inte inslaget om supporterkultur i Sportmagasinet på onsdag, klockan 19.