Hoppa till huvudinnehåll

Vårberga bildningscentrum fem före färdigt

Vårberga bildningscentrum i Borgå.
Vårberga bildningscentrum. Gymnastiksalarna till vänster, biblioteket kommer bakom de stora glasfönstren och ungdomsgårdens utrymmen finns till höger. Vårberga bildningscentrum i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman vårberga

Borgås första bildningscentrum ska vara färdigt att ta emot användarna om fem veckor. Och användarna väntar redan ivrigt.

Den 23 oktober - efter höstlovet - flyttar Vårberga skola och Kevätkummun koulu samt Vårberga bibliotek och ungdomsgården in under samma tak på Sampovägen i Vårberga.

Vårberga skolas rektor Niklas Läckström säger att det fortfarande finns en hel del frågor som måste få svar innan dess.

Mest brådskande är de papper som hälsoskyddet behöver få innan byggnaden får tas i bruk.

Niklas Läckström framför Vårberga bildningscentrum.
Niklas Läckström framför väggen där skoleleverna kommer att gå in till klassrummen. Niklas Läckström framför Vårberga bildningscentrum. Bild: Yle / Hanna Othman niklas läckström

Andra konkreta saker är låssystemet; vem ska ha tillgång till vilka lokaler? Det har inte heller ännu bestämts vad det ska kosta att hyra in sig i byggnaden och genom vilket system det ska göras.

- På det kommer ännu flyttrumban. Vi vet att vi har en tajt tidtabell när vi måste vara ute ur barackerna. Jag kan inte kräva av lärarna att de ska sätta i ordning klassrummen på sin fritid, säger Läckström.

Kvinna planterar buskar framför Vårberga bildningscentrum.
Växter och gungor håller ännu på att hitta sin plats på gården. Kvinna planterar buskar framför Vårberga bildningscentrum. Bild: Yle / Hanna Othman vårberga

Läckström säger att eleverna redan frågar en del om flytten men att lärarna försöker tygla ivern.

- Det är med flytten lite samma sak som med sommarlovet. Vi försöker koncentrera oss på vardagen och lektionerna så länge som det går – trots att det är som att vänta på julafton.

Tre barn cyklar förbi Vårberga utbildningscentrum.
Bildningscentret är en byggplats omringad av staket i ännu en månads tid. Tre barn cyklar förbi Vårberga utbildningscentrum. Bild: Yle / Hanna Othman cyklister,skolelever,vårberga

Niklas Läckström säger sig vara glad för att få komma bort från barackerna.

Dels kommer de nya lokalerna att erbjuda bättre inlärningsmiljöer än han någonsin jobbat i, dels kommer skolan åter att ha korridorer där lärare och elever kan ses.

I barackerna har skolan varit splittrad.

Biblioteket flyttar till mindre lokaler

Vårberga biblioteks servicechef Hannele Heiskanen-Nyström ser den stundande flytten som både krävande och givande.

Krävande eftersom en flytt alltid är det men givande för alla möjligheter som de nya lokalerna kommer att erbjuda.

- Det känns pikilite ledsamt att lämna huset men inte mycket. Vi är nu i andra våningen och huset är gammalt, förklarar Heiskanen-Nyström.

Hannele Heiskanen-Nyström.
Hannele Heiskanen-Nyström. Hannele Heiskanen-Nyström. Bild: Yle / Hanna Othman borgå bibliotek

Mest ser hon fram emot att jobba i ett hus med alla de andra instanserna. Hon säger att det finns många planer för samarbete med stort S.

Det nya biblioteket kommer att få längre öppettider och bli ett meröppet bibliotek. Man kan låna böcker mellan klockan 7 på morgonen och 22 på kvällen.

Biblioteket kommer också att bli mindre än det nuvarande, från 380 kvadratmeter till 160. Alla böcker kommer att vara från 2013 och framåt.

Barnavdelningen på Vårberga bibliotek.
Endast de nyaste böckerna kommer med till det nya biblioteket. Barnavdelningen på Vårberga bibliotek. Bild: Yle / Hanna Othman barnböcker,bibliotek,borgå bibliotek

Det här betyder att biblioteket har avskrivit en hel del böcker som nu säljs för en euro per kasse.

Det bjuds på avskedskaffe för det gamla biblioteket torsdagen den 21 september mellan klockan 13 och 16. Biblioteket är stängt mellan den 25 september och 22 oktober.

- Kunderna pratar också om flytten och frågar om den. De är också nöjda över att få ett nytt bibliotek, säger Heiskanen-Nyström.

Biblioteksfunktionärer på Vårberga bibliotek.
Biblioteksfunktionärerna Lasse Rantanen och Lena Pelkonen ser fram emot att flytta in i det nya biblioteket. Biblioteksfunktionärer på Vårberga bibliotek. Bild: Yle / Hanna Othman lena pelkonen