Hoppa till huvudinnehåll

Borgå stad grundar inget vårdbolag

Förlossningssal på ÅUCS
Förlossningssal på ÅUCS Bild: Yle/ Nora Engström förlossningssal

Borgås egna separata utredning om produktionen av social- och hälsovårdstjänsterna är tillräcklig och det finns inte orsak att i det här skedet fortsätta utredningen.

Det föreslog Joakim Lybeck (Gröna) vid stadsstyrelsens möte på måndag kväll.

Lübecks förslag vann över stadsdirektör Jukka-Pekka Ujulas förslag med rösterna 9-4.

Det blir inget vårdbolag

Med Lybeck röstade Jaakko Jalonen (SDP), Anna-Stiina Lundqvist (Gröna), Bodil Lund (SFP), Elin Blomqvist-Valtonen (SFP), Anette Karlsson (SDP), Markku Välimäki (Saml), Millariikka Rytkönen (SDP) och Outi Lankia (C).

Johan Söderberg (SFP), Pehr Sveholm (SFP), Anders Rosengren (SFP) och Silja Metsola (Saml) röstade i enlighet med stadsdirektörens förslag.

- Det här betyder helt enkelt att det är stopp på utredningen nu och att det inte blir något vårdbolag, säger stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen.

Hur utveckla den egna hälsovården

Utredningen handlade om att kartlägga Borgå stads beredskap, förmåga och vilja att producera social- och hälsovårdstjänster också i framtiden.

Det här antingen i ett bolag som helt ägs av staden eller i ett bolag som ägs tillsammans med en annan aktör.

Att Borgå valde att göra en egen utredning berodde också på att staden ville säkerställa att servicen inom social- och hälsovården kan fortgå i staden också efter vårdreformen.

Borgå stad måste ändå fundera på framtiden

Det som Borgå stad nu istället behöver utreda, är hur man ska utveckla den egna hälsovårdsverksamheten.

- Den behöver naturligtvis utvecklas. Mycket av vårdreformen är ju tillsvidare bara planer, men vi kan inte stå med armarna i kors och bara se vad som följer. Vi behöver nu börja fundera på Borgå stads egen verksamhet, säger Jalonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland