Hoppa till huvudinnehåll

Danska bollförbundet och damlandslaget överens en dag före kvalmatchen – ”Rätt så nöjda”

Danmarks damlandslag firar.
Danmarks damstjärnor spelar trots allt. Danmarks damlandslag firar. Bild: Kay Int Veen / EPA / All Over Press Danmarks damlandslag i fotboll,damfotboll,EM i fotboll för damer 2017

Danmark kommer att kunna ställa sina bästa spelare på plan då damlandslaget möter Ungern i en VM-kvalmatch på tisdagen. Efter många om och men har spelarna och förbundet äntligen kommit överens om ett nytt avtal.

Efter sommarens succé-EM blåste en stor konflikt upp inom den danska damfotbollen. Förbundet DBU och spelarna kunde inte komma överens om ett nytt avtal för ersättningar under landslagsuppdragen –och tvisten hotade att ställa till det för Danmarks deltagande i VM-kvalet.

Vid middagstid på måndagen skulle det danska bollförbundet nämligen senast meddela truppen som ställs mot Ungern i en kvalmatch på tisdag. Då landslagsstjärnorna strejkade frågade sig många om förbundet kan hitta ersättare på så kort varsel. Men sådana behövdes inte.

– Det är vi som kommer att spela. Vi har ingått ett delavtal, som det kallas. Det är båda parter rätt så nöjda med. Resten av avtalet faller på plats senare, berättar Nadia Nadim för danska TV2 Sport.

"Bra för alla inom dansk fotboll"

Förbundets verkställande direktör Claus Bretton-Meyer säger att man nu äntligen igen kan börja fokusera på det som sker på plan – och inte i kontoren.

– Det är bra för damlandslaget, och för alla inom dansk fotboll, att vi kan spela den viktiga VM-kvalmatchen. Och åter lägga fokus på det sportsliga, säger han i ett pressmeddelande på spelarföreningens hemsida.

Exakt hur avtalet ser ut är ännu oklart. Tidigare erbjöd sig det danska herrlandslaget sig att avstå från sina ersättningar, så att förbundet istället kunde rikta dem till kollegerna i damlandslaget.

Öppna Instagram-inlägget