Hoppa till huvudinnehåll

Från brottsanmälan till rättegång - Brottsofferjouren hjälper i alla skeden

Sari Somppi.
Sari Somppi är regiondirektör för Brottsofferjouren, Västra Finlands regionalbyrå. Sari Somppi. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Sari Somppi

Nu finns brottsofferjouren vid polisen i Vasa för att hjälpa den som vill göra en brottsanmälan. Brottsofferjouren kan ge svar på alla frågor som berör det praktiska kring en brottsanmälan och rättegång.

- För vissa är det jättetufft att göra en brottsanmälan. Vi jobbar mest med våld i nära relationer så det är inte så lätt att till exempel anmäla sin man eller för en äldre förälder att anmäla sina barn, säger Sari Somppi som är regiondirektör för Brottsofferjouren vid Västra Finlands regionalbyrå.

Somppi säger att det egentligen är ganska diffust för de flesta hur en brottsanmälan går till och vad som händer i den processen och vad som förväntas av den som gör en anmälan.

Få tar heller reda på innan man själv är i den situationen.

- Därför är det jättebra att vi finns och vi jobbar också på svenska.

Från anmälan till rättegång

Brottsofferjouren hjälper till med själva brottsanmälan och vilka skeden som följer - hur man ska gå tillväga för att få rättshjälp, hur en rättegång går till och så vidare.

Vasa fängelse.
Vasa fängelse Vasa fängelse. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund fängelsemur

Till brottsofferjourens basuppgift hör att förbättra brottsoffrets, hans eller hennes närmastes och vittnens ställning genom att påverka och producera stödtjänster.

När det gäller det psykiska lidandet som också ofta förknippas med att man blivit utsatt för ett brott är det andra instanser som hjälper.

- Vi är endast i brottsprocessen. Vi är inga psykologer men vi vägleder vidare. Men det är många som vill berätta vad som har hänt och alltid känns det lite lättare då man har fått berätta för någon annan.

Polisens uppgift att guida rätt

Enligt en ny lag om förundersökningar som trädde i kraft för ett år sedan ska polisen vägleda vidare i en situation där någon utsatts för ett brott.

Polishuset i Vasa
Polishuset i Vasa Polishuset i Vasa Bild: Yle/Patrick Sjöholm polinsinrättningen i österbotten

Brottsofferjouren är en av de instanser som polisen då tipsar om. I Sverige fungerar den här vägledningen mycket bra säger Sari Somppi. Där vägleds 90 procent av brottsoffren vidare.

- Vi har inte ännu det så bra men vi hoppas det blir bättre. Och det har blivit bättre. Man kan ringa oss eller gå in på vår webbplats och läsa om oss. Vi finns på Rådhusgatan 25 i Vasa.

Förutom brottsoffer hjälper brottsofferjouren också närstående och de som vittnar i rättegång.

- Det är bra att vi är med från början och vi värnar om offrets självbestämmanderätt. Vi berättar om vilka möjligheter som finns och så bestämmer man själv hur man vill göra.

Förövare får mera stöd

Brottsoffer har betydligt mindre stöd än förövare. På fängelserna finns olika program för brottslingar där man strävar efter att rehabilitera och hjälpa den som begått brott.

För ett brottsoffer finns inga motsvarande program för att hjälpa utan offret lämnas betydligt mer ensam än förövaren, konstaterar Somppi.

Utsikt över infjärden från Vasa fängelse.
Vasa fängelse, vy från en cell. Utsikt över infjärden från Vasa fängelse. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund fönstergaller

- På fängelset finns olika program för våldsbrott och sexualbrott och drogproblem. Mycket hjälp, en otrolig satsning. För brottsoffren finns det inte lika mycket.

Rättegångar kan vara traumatiska

Somppi önskar att brottsoffren kunde få mera hjälp framförallt under rättegången. En rättegång kan vara väldigt traumatisk.

Även om man numera kan vittna bakom en skärm eller från ett annat rum tycker Somppi att brottsoffren skulle behöva mer förståelse.

- När man förhör vittnen är det jättetufft. Man kunde lära sig att förhöra på ett bättre sätt. Vi borde också arbeta mera med minnen. Den forskningen finns i världen och den kunde Finland också anpassa sig efter mera.

Rädslorna kan komma först senare

Efter att rättegången är över kan det finnas skäl att ännu söka hjälp för att i samtal med till exempel en psykolog ännu reda ut de känslor som förknippas med hela processen tror Somppi.

- Vi brukar ha ett sista samtal där vi går igenom hur det gick men sedan är det upp till en själv. Känner man att man behöver fortsatt stöd föreslår jag att man går och pratar för ofta kan tankarna och rädslorna komma lite senare.

I Österbotten finns brottsofferjour förutom i Vasa också i Karleby och Seinäjoki. Brottsofferjouren finansieras i huvudsak av Justitieministeriet och social- och hälsovårdsministeriet.

Läs också