Hoppa till huvudinnehåll

Tyska valet: Merkel på väg mot fjärde seger

Tyska socialdemokraternas Martin Schulz talar för sina anhängare i Regensburg.
Få socialdemokrater tror längre på Martin Schulz chanser. Tyska socialdemokraternas Martin Schulz talar för sina anhängare i Regensburg. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,val

Med en knapp vecka kvar till det tyska förbundsdagsvalet verkar mycket redan avgjort. Enligt opinionsmätningarna går den sittande förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokrater mot en klar valseger.

Trots jubelropen efter talet i ett öltält i Regensburg börjar hoppet tryta för Elisabeth Vierthaler och många andra socialdemokrater.

Få orkar längre tro att partiets kandidat Martin Schulz verkligen ska bli tysk förbundskansler.

Det viktigaste vallöftet om mer social rättvisa har inte lyckats ge Schulz och socialdemokraterna den medvind man under början av året kort kunde njuta av.

Martin Schulz talar till sina anhängare.
Martin Schulz talar i Regensburg. Martin Schulz talar till sina anhängare. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Tyskland,Förbundsdagsvalet i Tyskland 2017,Socialdemokraterna (SPD),Martin Schulz

Det stora spänningsmomentet i valet handlar nu i stället om vem Angela Merkel och kristdemokraterna i framtiden kommer att regera med.

Ett alternativ är liberalerna, som efter ett katastrofalt val för fyra år sedan nu är tillbaka med besked.

För en majoritetsregering behöver Merkel sannolikt ändå också de gröna i regeringen. Det skulle i så fall vara första gången partiet kommer till samarbete på förbundsnivå.

Högerpopulister i förbundsdagen

Ett möjligt samarbete mellan de tre partierna kan ändå innebära oöverkomliga kompromisser och det kan igen öppna för ett fortsatt samarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater, i ännu en så kallad stor koalition.

Nytt för den här gången är i alla fall att det främlingsfientliga och högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland, AfD för första gången ser ut att bänka sig i förbundsdagen, möjligen till och med som största oppositionsparti.

– Inte bara regeringspartierna utan också de övriga, låter sig drivas av högerpopulistiska strömningar, säger Günter Burkhardt verksamhetsledare för organisationen Pro Asyl.

I kampanjen har flyktingpolitiken varit den mest centrala valfrågan och de flesta partier har gått in för en hård linje bland annat när det kommer till utvisningar.

– Det här trots att Merkel har gjort en helomvändning i flyktingpolitiken och i praktiken stängt gränserna genom överenskommelsen med Turkiet, säger Burkhardt.

Tyskarna går till valurnorna på söndagen den 24 september.