Hoppa till huvudinnehåll

Aung San Suu Kyi fördömer våldet i Burma men inte armén

Burmas ledare Aung San Suu Kyi fördömer våldet i den nordvästra delstaten Rakhine som på kort tid har tvingat över 430 000 muslimska rohingyer på flykt till grannlandet Bangladesh.

Suu Kyi förklarade sin ståndpunkt inför inbjudna utländska diplomater i huvudstaden Nayipyidaw där hon medgav att omvärlden är oroad över det omfattande våldet i Burma.

- Det är inte vår avsikt att lägga skulden på någon eller förneka något ansvar. Vi fördömer alla brott mot mänskliga rättigheter och kommer att ställa de skyldiga till svars, försäkrade Burmas civila ledare.

Hon sade sig ha medkänsla med alla offer och påpekade att det inte enbart är muslimer som flyr undan våld utan flera olika etniska och religiösa minoriteter.

Tusentals människor samlades på ett torg i landets största stad Yangon för att uttrycka sitt stöd för Suu Kyi
Tusentals människor samlades på ett torg i landets största stad Yangon för att uttrycka sitt stöd för Aung San Suu Kyi Tusentals människor samlades på ett torg i landets största stad Yangon för att uttrycka sitt stöd för Suu Kyi Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO Burma,Aung San Suu Kyi,Rohingya

Enligt henne räds inte Burma heller den internationella granskningen av landet.

Ett stort antal vanliga burmeser följde spänt med talet som visades direkt i tv under förmiddagen lokal tid.

- Västländer och FN tror att hennes regering behandlar bengaler illa. Men det finns många slag av buddhistiska och hinduiska folk som har dödats av terrorister. Världen måste inse detta, sade Thet Aung Thitke som hade kommit till en buddhistisk helgedom för att följa med talet.

Lägger skulden på Arsa?

Aung san Suu Kyi antydde att de 40 000 buddhister och hinduer som har flytt främst är rädda för militanta rohingyer i rebellgruppen Arsa (Arakan Rohingyas Salvation Army).

- Många utlänningar är inte ens medvetna om att hinduer och etniska minoritetsfolk också har tvingats fly.

Suu Kyi hävdade också att armén avslutade sin offensiv i Rakhine den 5 september och att det inte har förekommit sammandrabbningar sedan dess.

Detta trots att flyktingar och journalister har vittnat om hur tiotals rohingyabyar har bränts ner även efter den 5 september.

Det är också möjligt att det inte är armén utan lokala milisgrupper som med arméns välsignelse har fortsatt terrorkampanjen mot rohingyafolket.

Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti
Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Burma,Bangladesh,Rohingya

"En del flyr, andra stannar kvar"

Hon hävdade också att över hälften av över 1,1 miljoner muslimska rohingyer inte har flytt, utan stannat kvar i sina byar.

Hon undrade varför en del flyr medan andra stannar kvar och utländska diplomater inbjöds att utreda varför så sker.

- Vi vill inte att Burma blir ett land som splittras av religiösa eller etniska motsättningar. Vi har alla rätt till vår egen identitet.

Flyktingar får återvända?

Suu Kyi lovade också att köra igång en process som gör det möjligt för alla flyktingar att återvända till sina hem.

Hon sade att Burma när som helst är redo att registrera alla flyktingar men det förblev oklart om hon betraktar alla rohingyer som flyktingar eller burmeser som har rätt till medborgarskap.

Burma har betraktat rohingyer som illegala bengaliska invandrare medan rohingyerna anser sig vara burmeser eftersom de har bott flera generationer i landet.

Över 370 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti
De flesta av flyktingarna är kvinnor och barn Över 370 000 rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Burma,Rohingya,Bangladesh

Inga onda ord om armén

Hon sade ändå inget om FN:s anklagelser om att armén har gjort sig skyldig till etnisk rensning i en medveten terrorkampanj mot rohingyer.

Den förre oppositionsledaren går en svår balansgång eftersom arméledningen styr sig själv och en stor del av affärslivet.

Den har också vetorätt i parlamentet och i alla säkerhetsfrågor.

Armén har dessutom underblåst buddhistiska nationalister i ett samhälle där rohingyer länge har utsatts för omfattande rasism och intolerans.

Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh
Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh Det har snabbt uppstått enorma flyktingläger vid gränsen mellan Burma och Bangladesh Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Burma,Rohingya

Rohingyer kritiska mot talet

Rohingyaflyktingar i Bangladesh reagerade ilsket på talet.

De var särskilt kritiska mot Suu Kyis påstående om att de flesta rohingyer känner sig så säkra att de hellre stannar kvar i Rakhine.

Abdul Hafiz som fick skydd i flyktinglägret Kutupalong, säger att rohingyerna förr litade mer på Suu Kyi än på militären.

- Hon är en lögnare eftersom rohingyerna nu lider mer än någonsin förr, säger Abdul Hafiz.

Han är förbittrad över hennes antydningar om att rohingyer som flydde från sina byar själva bär ansvaret.

Om det är sant så borde utländska journalister få tillstånd att besöka nedbrända byar anser han.

- Om vi har fel så bryr vi oss inte om världen beslutar att döda oss alla genom att slänga oss i havet, säger Abdul Hafiz bittert

Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas 409 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Reuters, AFP, FNB-TT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes