Hoppa till huvudinnehåll

Björn Vikström kan gå i sin pappas fotspår: "Jag hoppas att ingen röstar av den orsaken"

Biskop Björn Vikström
Biskop Björn Vikström Bild: Yle/Fredrika Sundén biskopar,Björn Vikström,Borgå stift

Efter många år som församlingspräst och åtta år som biskop, samt år av forskningsarbete inom teologi, kändes det som ett naturligt steg att ställa sig till förfogande i ärkebiskopsvalet, säger Björn Vikström, biskop i Borgå stift.

Vikström meddelade på måndagen att han vill ställa upp i ärkebiskopsvalet.

– Jag tycker att jag har en ganska bra grund för att kunna fylla uppgiften som ärkebiskop. För egen del tycker jag att det skulle vara viktigt att ärkebiskopen är en person som å ena sidan är förankrad i vår tro, å andra sidan en person som vågar delta i samhällsdebatten, säger biskop Björn Vikström.

Vikström anser att en ärkebiskop gärna får ta ställning i frågor som den kristna tron bygger på; det kan gälla frågor inom församlingen men också miljön, flyktingar och andra aktuella frågor.

– Den viktigaste utmaningen för kyrkan i dag är att nå ut till människor i en sekulariserad och individualiserad tid. Och att hjälpa så många som möjligt att hitta trygg förtröstan för Gud och tro på Gud i den ganska utmanande tid som vi lever i idag.

Samkönade par ska få gifta sig i kyrkan

Vikström anser att kyrkan ska viga samkönade par, men ingen ska tvingas till det.

– Jag hoppas att vi inom kyrkan kan nå en lösning där alla par skulle kunna vigas, men där inga präster skulle bli tvingade att viga någon mot sitt samvete. Det här är ingen lätt fråga, och det finns inga lätta lösningar. Men jag hoppas att vi kan hitta en kompromiss kring det inom de närmaste åren.

Är det så att om det finns en biskop i Borgå som heter Vikström så kommer han också att bli ärkebiskop?

– Det här är något som jag funderat på. Att min pappa varit ärkebiskop fick mig att tveka på om jag skulle ställa upp i det här valet. Men jag hoppas att ingen röstar på mig av den orsaken att jag är John Vikströms son och jag hoppas att ingen låter bli att rösta på mig av den orsaken.

– Jag är förhoppningsvis en egen person med egna erfarenheter och egna åsikter, det är på basis av det man ska fatta sitt beslut.

Han är den fjärde som meddelar om sitt intresse för posten. De andra är Esbobiskopen Tapio Luoma, före detta Åbobiskopen Ilkka Kantola och teologie doktorn och prosten Heli Inkinen.

Den officiella kandidatnomineringen i ärkebiskopsvalet börjar den 25 september och pågår till den 27 november.