Hoppa till huvudinnehåll

Nu faller domen mot Kuppisvårdarna – tingsrätten ger beslut

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus Bild: Yle/Nora Engström kuppis sjukhus

I dag kommer domen mot de tre skötare som står åtalade för vanvård och bland annat grov misshandel mot patienter på Kuppis sjukhus i Åbo.

Enligt åtalet har patienterna misshandlats, isolerats och medicinerats utan läkares tillstånd. Händelserna inträffade åren 2009 och 2013.

Fallen har behandlats i Egentliga Finlands tingsrätt.

Åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff för de åtalade. Vårdarna själva nekar till brott.

Tre vårdare åtalade

Enligt STT åtalas en vårdare för grov misshandel och brott mot tjänsteplikt. Han misstänks med knytnäven ha slagit en försvarslös, sängliggande 80-årig patient i bröstet och i magen.

Vårdaren förklarade detta med att patienten svalt en bit av en skumgummimadrass, och att han försökte få bort biten ur patientens hals.

En annan vårdare står åtalad för olaga frihetsberövande, misshandel och fyra brott mot tjänsteplikt. Enligt åklagaren har mannen bland annat placerat patienter i isoleringsrum nattetid utan läkares tillstånd, och tillsammans med en annan skötare har han kastat en kvinnlig patient på golvet till isoleringsrummet.

En specialsjukskötare har åtalats för två brott mot tjänsteplikt. Han misstänks bland annat ha gett mediciner till patienter utan läkares tillstånd, och för att ha uppmanat två andra vårdare att ge mediciner till patienter utöver det som läkaren hade ordinerat.

En vårdare dömdes till böter

I maj dömdes en vårdare vid Kuppis sjukhus till dagsböter för att ha misshandlat en patient. Misshandeln skedde 2015.

Tingsrätten ansåg att vårdaren hade tryckt sitt knä mot patientens hals då denne skulle placeras i ett magnetbälte till natten.

Vårdaren dömdes till 40 dagsböter, vilket innebar böter på 560 euro.

Vårdaren har hos hovrätten sökt besvärstillstånd för domen.