Hoppa till huvudinnehåll

Psykologförbundet: Fint att kommunerna satsar på fler skolpsykologer

Näsdukar och blomma på ett bord
Näsdukar och blomma på ett bord Bild: Yle/Mikael Kokkola näsdukar,kognitiv terapi,terapi,psykiater

Behovet av skolpsykologer är stort, men flera kommuner satsar och vill anställa fler. Psykologförbundet hurrar för varje ny tjänst.

Runt om i landet behövs det fler skolpsykologer. Som mest kan en psykolog ensam ha ansvar över flera tusen elever.

Men det finns en ljusning i siktet och flera kommuner ser nu över sina budgeter för att kunna anställa fler skolpsykologer.

Annarilla Ahtola, ordförande för Finlands psykologförbund, bekräftar att trenden går åt rätt håll.

Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns.
Antalet skolpsykologer ökar. Två personer som sitter mot varandra. Bilden är beskuren så att endast nedre delen av kroppen syns. Bild: UpperCut Images / Alamy samtal,terapi,rådgivningsbyråer,problem,vänskap,hälsovård,gruppterapi

- De senaste tio åren har antalet ökat med uppskattningsvis 200 psykologer. Det är svårt att säga exakt hur många det handlar om men att det har ökat är säkert.

Fler än tidigare men fortfarande allt för få

Ett problem är enligt Ahtola att det inte finns några exakta uppgifter om hur många psykologer som jobbar runt om i skolorna.

Vid psykologförbundet uppskattar man att det nu finns upp emot 500 aktiva skolpsykologer. Det är fler än tidigare men ännu är de allt för få konstaterar Ahtola.

- Hur många elever en psykolog ansvarar för varierar mycket. I medeltal har en skolpsykolog hand om över 1000 elever och fyra skolor.

- Men det finns också ställen där en psykolog ansvarar för 5000 elever och 17 skolor. Det förstår alla att då finns det inte mycket man kan göra.

Elever
En psykolog ska ansvara för max 800 elever. Elever Bild: Yle skolpsykolog

Rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd är att en skolpsykolog maximalt ska ansvara för 600-800 elever. För att det ska vara möjligt behövs enligt Ahtola i alla fall 600 skolpsykologer till.

Vörå och Korsholm vill anställa fler skolpsykologer

Behovet är fortsättningsvis stort men det finns också tecken på att utvecklingen är på väg åt rätt håll.

Flera kommuner ser nu över sina budgetmedel för att kunna anställa fler skolpsykologer.

I Österbotten har till exempel kommunstyrelsen i Vörå gått in för att kommunen behöver en egen skolpsykolog.

Idag delar två kuratorerna på ansvaret för elevernas välmående. Kostnaderna för en psykologtjänst beräknas ligga kring 48 000 euro i året.

Sittgrupp i elevvårdens rum i Borgå.
I Korsholm vill man anställa fler skolpsykologer. Sittgrupp i elevvårdens rum i Borgå. Bild: Yle/Anna Savonius sittgrupp,Studie- och yrkesvägledare

Frågan är aktuell också i Korsholm där bildningsnämnden vill se att kommunen anställer tre skolpsykologer för att möta rekommendationerna på maximalt 800 elever per psykolog.

Psykologförbundet hurrar för varje skolpsykolog

Annarilla Ahtola från psykologförbundet följer utvecklingen med glädje.

- Det är mycket fint. Det handlar inte bara om lagstiftning. Det visar att skolor, läroanstalter och kommuner ser behovet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten