Hoppa till huvudinnehåll

Redskapsgymnasten Kirmes satsar på svårare serier och VM-final

Oskar Kirmes inför VM-2017.
Oskar Kirmes ser fram emot VM i Montreal. Oskar Kirmes inför VM-2017. Bild: Lehtikuva Oskar Kirmes

Oskar Kirmes har höjt svårighetsgraden i sina serier inför mångkampen i VM i artistisk gymnastik. VM avgörs i början av oktober i Montreal.

OS-gymnasten Kirmes är numera den stora stjärnan i Finlands VM-trupp som består av åtta gymnaster. Förutom Kirmes åker Tomi Tuuha, Heikki Saarenketo, Juho Kanerva, Franz Card, Emil Soravuo, Maija Leinonen och Helmi Murto till VM i Kanada.

Annika Urvikko är tvungen att stå över VM på grund av skadebekymmer.

Maija Leinonen, Tomi Tuuha, Oskar Kirmes, Franz Card och Emil Soravuo i Helsingfors inför avfärd till VM.
Maija Leinonen, Tomi Tuuha, Oskar Kirmes, Franz Card och Emil Soravuo i Helsingfors inför avfärd till VM. Maija Leinonen, Tomi Tuuha, Oskar Kirmes, Franz Card och Emil Soravuo i Helsingfors inför avfärd till VM. Bild: Lehtikuva Oskar Kirmes,Maija Leinonen,Tomi Tuuha,emil soravuo

EM-guldmedaljören i hopp från 2010, Tomi Tuuha, gör sitt sjunde och sista VM. För 21-årige Kirmes del blir årets VM hans fjärde i karriären.

Skadebekymmer inför VM

Kirmes uppladdning till VM har inte gått utan bekymmer. På sommaren renoverades träningsutrymmena i Hagalund i Esbo och då var Espoon Telinetaiturit-gymnasten tvungen att åka runt för att få träna.

En månad före VM krampade även en muskel i Kirmes skuldra i samband med en tävling.

– Jag körde barren i kvalet och började känna att det gör riktigt ont. Jag kom till final men i finalen kunde jag inte göra någonting. Jag var tvungen att dra mig ur finalen, berättar Kirmes för Yle Sporten.

Läkarbesöket i Finland visade att det handlade om en liten sträckning och inflammation i muskeln. Läkemedel och några dagars vila räckte för att få ordning på problemet.

– Så klart stör det (uppladdningen) lite grann. Jag har ändå gjort allt det hårda arbetet innan dess. Jag är i bra form så det skadar inte så mycket. Jag hade ändå planerat att börja lätta på träningen nu. Några dagars vila var bara bra för allting – hjärnan och allt annat.

Tidigare hade Kirmes problem med en fotskada som opererades efter OS för ett år sedan. Skadan påverkade Kirmes prestationer ännu i EM i april där han kom på 17:e plats.

– Jag behöver ingen tejp och ingenting längre. Foten är helt som ny. Det är skönt.

Ökad svårighetsgrad

Då foten är i skick har Kirmes haft möjlighet att öka på svårighetsgraden i sina serier. Framför allt programmet i fristående har svårare element och där är svårighetsgraden tre tiondelar högre än i EM.

Även bygel och räcket innehåller svårare övningar än tidigare, och fram till OS kommer serierna att försvåras ytterligare.

– Jag har planerat att försöka få in nya saker det här året till slut och ännu nästa år. Året före OS börjar man bli stabil, det blir inte så mycket nytt. Då är det mer fokus på att göra fina serier. De ska vara fina och rena – inga fall.

Oskar Kirmes tränar på räcket.
Oskar Kirmes finslipar på formen på räcket inför VM. Oskar Kirmes tränar på räcket. Bild: Lehtikuva Oskar Kirmes

– Alla sex redskap förutom räcket är säkra. På räcket har jag svårigheter med att klara hela serien. Jag har svårigheter med att fånga de där ena släppen. Det känns ändå bra. Förra veckan när jag körde mångkamp klarade jag alla serier.

Tuff målsättning: final

Ifall Kirmes lyckas göra rena serier i samtliga mångkampsmoment komer placeringen att vara betydligt högre än i VM för två år sedan.

– Så klart vill jag att det ska vara bättre nu. På förra VM kom jag på 60:e plats och på OS på 34:e plats. 24 kommer till final. Så klart är det målet nu men dit krävs att jag gör en bra tävling.

I gymnastiken brukar en del nya namn stiga fram efter en OS-säsong, men nivån är fortsättningsvis stenhård.

– Några har lagt av och några är borta på grund av vila och skador. Det kommer ändå yngre också som är mycket bra. Det är ungefär samma – man måste göra en bra tävling.

Läs också