Hoppa till huvudinnehåll

SFP försöker rädda dagkirurgi på Malmska

Malmska
Malmska i Jakobstad. Malmska Bild: Nathalie Lindvall första hjälpen

SFP försöker rädda dagkirurgin på Malmska i Jakobstad och andra mindre sjukhus genom en lagmotion. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson hoppas att lagmotionen får ett brett stöd.

Nu behövs en debatt om den nya hälsovårdslagen, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Lagen som träder i kraft nästa år fråntar små sjukhus rätten att fortsätta med dagkirurgi.

Anna-Maja Henriksson
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Anna-Maja Henriksson,SFP,Svenska folkpartiet i Finland

Inte heller den privata sektorn kommer att få utföra dagkirurgiska ingrepp utan att ha gemensam jour för bashälsovård och specialsjukvård.

- De som drivit frågan har inte varit medvetna om konsekvenserna av lagen.

"Det handlar inte bara om Jakobstad"

Anna-Maja Henriksson hoppas samla namn från så många partier som möjligt bakom motionen.

- Det handlar inte bara om Jakobstad. Det gäller Kouvola och Forssa och till och med Kuopio och Åbo där samjouren lett till att köerna blivit långa på grund av regeringens centraliseringsiver.

Jag vill ha en skrivning i lagen där också mindre sjukhus får utföra dagkirurgi, säger Henriksson. Som lagen nu är skriven kan inte ens privata bolag operera bråck, gallstenar eller sätta rör i öronen på småbarn.

Lösning möjlig

Från Vasa har sjukvårdsdistriktets ordförande Hans Frantz flaggat för att man är positiv till gemensam dagkirurgi med Jakobstad, men något beslut har man inte kunnat fatta på grund av motstridiga besked från ministeriet.

Regeringen kan ändra på lagen om viljan finns, säger Henriksson.

- Nu behövs en bred debatt för att få regeringen att inse att allt inte var så klokt med den nya hälsovårdslagen.