Hoppa till huvudinnehåll

Studentbostäder renoveras på en vecka – invånarna behöver inte flytta ut

Badrumsremont i HOAS studentbostäder i Stensböle.
Badrumsremont i HOAS studentbostäder i Stensböle. Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region,renovering

Renoveringen i HOAS studenbostäder i Stensböle i Helsingfors blev klar på sju dagar. De nya metoderna har också pressat ner priserna till en bråkdel av vad det tidigare kostat.

Valtteri Huotari som studerar informationsteknik och Di Tang som studerar miljöteknik har båda ett leende på läpparna. De bor i en HOAS- lägenhet i Stensböle som är byggd i början av 1990-talet.

– Jag är så glad över det nya badrummet att jag knappt minns hur det såg ut tidigare. Förutom den gamla plastmattan, skrattar Huotari.

– Jag är väldigt nöjd. Lägenheten är som ny, det var häftigt att se alla nya ytor. Det ser helt annorlunda ut sedan tidigare, säger Di Tang.

Opiskelija remontoidussa keittiössään.
Di Tang är mycket nöjd med resultatet av renoveringen. Opiskelija remontoidussa keittiössään. Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region

Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS har tagit fram en ny renoveringsmodell för studentbostäder tillsammans med renoveringsfirman Consti.

Enligt den nya modellen renoveras bostadens badrum, kök och golvytor under sju dagar.

En sådan snabbrenoveringen är på gång i Stensböle. Projektet omfattar fem bostadshus, 184 bostäder och omkring 10 000 kvadratmeter bostadsyta.

Flexibla lösningar önskas

Äldre husbolag söker ofta alternativ till långvariga och belastande renoveringar. Ett exempel är det inhemska företaget Fira Palveluts prisbelönta alternativ till traditionellt stambyte.

I pilotprojektet för ett år sedan sköttes stambytet i ett husbolag på Kasberget på två veckor. Normalt tar ett liknande projekt omkring tre månader.

Såväl priserna som underhållskostnaderna för höghuslägenheter stiger alltjämt. Snabbast stiger kostnaderna i huvudstadsregionen.

Helsingin sanomat rapporterade under början av september att byggbranschen produktivitet inte stigit på omkring 40 år.

Snabbhet och pris det viktigaste

För HOAS-modellen är snabbheten också till ekonomisk fördel.

– Det är också bra för de studerande när renoveringen sker snabbt, eftersom man inte måste flytta ut medan arbetet pågår. Numera kostar renoveringen ett par hundra euro per kvadratmeter, medan vi tidigare har får betala närmare tusenlappen, säger HOAS fastighetsförvaltare Kim Lindholm.

För de som bor i lägenheterna sparar pengar eftersom de inte behöver hitta en annan bostad under arbetets gång.

Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm.
Kim Lindholm Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm. Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region

– Vi behövde bara packa ett par lådor och föra dem ut på balkongen, vi kunde bo här hela tiden. Tidtabellen höll och resultatet blev fint, säger Di Tang.

Renoveringens olika skeden har minutprogram och tidsanvändningen är så effektiv som möjligt.

Passar större badrum bäst

Huset som HOAS renoverar är byggt år 1993. Väggar och golv får nytt kakel och handfat och WC-stolen förnyas.

– Det centrala är att sköta logistiken på rätt sätt, och framför allt arbetsordningen. Vi har valt ut motiverade arbetare och alla vet vad som ska göras, säger Pirkka Lähteinen, som är områdesdirektör vid Consti.

I ett gammalt badrum läggs nya moderna ytor ovanpå de gamla. Det sparar kostnader i rivning, men gör också att badrummet blir aningen mindre.

Pirkka Lähteinen, aluejohtaja Consti Oy
Pirkka Lähteinen Pirkka Lähteinen, aluejohtaja Consti Oy Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region

Consti har tidigare genomfört liknande renoveringar i hotellrum. Man tror att modellen kunde passa bra för många andra byggnader.

– Det passar utmärkt för hyresbostäder. Det kan kanske vara svårt att få igenom beslut inom vissa bolag eftersom individualitet mellan de olika lägenheterna ofta känns viktigt, säger Lähteinen.

Valtteri Huotari har flyttat till Helsingfors från Uleåborg tillsammans med sin fru. De kommer inte att flytta bort från orten.

Studentbostäderna i Stensböle har ett naturnära läge, men ett minus är avståndet till service. Närmaste butikerna finns i Östra centrum eller Gårdsbacka.

Opiskelija Valtteri Huotari
Valttei Huotari Opiskelija Valtteri Huotari Bild: Kari Ahotupa / Yle Foundation for Student Housing in the Helsinki Region

– Innan renoveringen tänkte vi nog att det här var ett okej ställe att bo på och vi var nöjda över att ha en lägenhet i Helsingforsområdet. Men nu har vi ingen brådska att flytta bort. Vi kan gott bo kvar här under hela studietiden, säger Huotari.

Text: Suvi Vesalainen - Artikeln ursprungligen skriven för Yle Uutiset.