Hoppa till huvudinnehåll

Tillfälligt jobb guld värt för Mahmoud Al Bakkour

Ung man klipper vass.
Ung man klipper vass. Bild: Juha Ruusuvuori Mahmoud Al Bakkour

Egnahemsägare i Dalsbruk behövde hjälp på gården och erbjöd sonen i en av de syriska familjer som anlände till Dalsbruk i våras jobb. Värt mer än guld, säger ortens flyktingkoordinator.

Adertonåriga Mahmoud Al Bakkour kom till Finland och Dalsbruk i våras. Sedan dess har han aktivt försökt lära sig finska och deltar i en integrationskurs i Dalsbruk.

Juha Ruusuvuori behövde handräckning

För några månader sedan blev Al Bakkour bekant med Dalsbruksbon Juha Ruusuvuori och undrade om Ruusuvuori kände till någon som behövde en handräckning, till exempel med utomhussysslor på gården.

Man med glasögon.
Juha Ruusuvuori blev tillfällig arbetsgivare och är mycket nöjd med erfarenheten. Man med glasögon. Bild: Yle/Monica Forssell juha ruusuvuori

Ruusuvuori själv jobbar som författare och har också hand om ett sjöfartsprojekt. I höstas märkte han att varken tiden eller orken räckte till för att utföra alla höstsysslorna på tomten i Dalsbruk.

Då kom han att tänka på den unga syriern och erbjöd honom ett tillfälligt jobb.

- En gammal lekstuga på tomten skulle rivas, tre kubikmeter ved bäras in i lidret, vass skulle klippas och så vidare, berättar Ruusuvuori.

- Av de lokala ungdomarna är det ingen som visat intresse för den här typen av arbete men Mahmoud hade frågat om jobb och därför erbjöd jag honom det och det gick riktigt bra, berömmer Ruusuvuori och tillägger att han aldrig tidigare sett någon jobba så flitigt.

Arbetstagaren berättar att det var jättetrevligt att jobba med att klippa vass, putsa rännor och bära ved. På frågan om han vill ha mera jobb svarar han ja.

Värdefullt arbetsbetyg

Förutom att Ruusuvuori fick den hjälp han behövde fick Al Bakkour tillfälle att förtjäna en extra slant och viktigare än så - han fick också ett arbetsbetyg som heter duga.

- Att få ett bra arbetsbetyg av en finländsk arbetsgivare är värt mer än guld för en invandrare, förklarar Kimitoöns flyktingkoordinator Sini-Tuulia Numminen.

Webbplats för beräkning av lönen får också beröm

För löneutbetalningen använde sig Ruusuvuori av Skatteförvaltningens webbplats Palkka.fi. Också den är värd beröm, anser Ruusuvuori.

- Det gick så smidigt att jag nästan undrade över att det var så smidigt, säger Ruusuvuori som trodde att det skulle innebära mycket byråkrati att som privatperson anställa någon tillfälligt.

Totalt jobbade Al Bakkour ungefär fyra hela dagar hos Ruusuvuoris och med alla avgifter inberäknade kostade det Ruusuvuori drygt 400 euro.

- Jag är riktigt nöjd och kommer nog att göra om det, säger Ruusuvuori som tror att det hade kostat honom dubbelt mer om han anlitat ett företag för jobbet.

Fotnot:
Palkka.fi är Skatteförvaltningens, arbetspensionsbolagens samt Arbetslöshetsförsäkringsfondens webbplats som privatpersoner, företag och föreningar kan använda för att beräkna löner samt lämna in anmälningar och deklarationer i samband med löneberäkningen.

Webbtjänsten räknar ut lönen samt lönebikostnaderna, skapar betalningsuppgifterna, sköter arkiveringen, anmälningarna och deklarationerna för arbetsgivaren. Det går också att ansöka om hushållsavdrag via Palkka.fi.

Webbplatsen kan användas både då det handlar om fasta löneutbetalningar och tillfälliga anställningar. Servicen är avgiftsfri.

Webbplatsen Palkka.fi lanserades år 2006 och sedan dess har antalet användare stadigt ökat.

I fjol betalade 33 000 arbetsgivare lön via systemet och sedan 2006 har över 200 000 arbetsgivare registrerat sig. Merparten av arbetsgivarna är privata hushåll.