Hoppa till huvudinnehåll

Barkerteatern ger en tids- och arbetsresa där dans kombineras med smalfilm

Den finska identiteten är uppbyggd på arbete. I Barkerteaterns föreställning Labour får man en arbetsresa från tiden innan industrialiseringen till nuet. En tidsresa där dans kombineras med smalfilm och experimentell film.

Labours dansare och koreograf Linda Holmström berättar att Barkerteatern i Åbo var ett självklart val för den här dansföreställningen.

- Jag tycker Barkerteatern är helt fantastisk och det är också därför som vi jättegärna ville göra det här verket just här. Föreställningssalen är rå och du kan bygga den och skapa den precis som du vill. Plus att det här är en gammal tygfabrik som har koppling till föreställningen som handlar om industrialiseringen.

En kontrabas som ett solistintrument

Labour är ett verk som kombinerar nutida dans och experimentell film och samtidigt behandlar arbetets betydelser. Utöver Linda Holmström syns även musikern Arttu Aarnio på scen.

Duon har lagt grunden i det arbete som de känner till mest. Det vill säga arbete som frilansande danskonstnär kontra musiker.

- För mig har det också varit jättespännande att koreografera en musiker på scen. Vilket har gått jättebra, då Arttu är helt fantastisk. Att plocka fram en kontrabas som ett solistintrument till en dansföreställning har också varit väldigt spännande.

Linda Holmström
Linda Holmström, koreograf och dansare i föreställningen Labour. Linda Holmström Bild: Yle / Peter Karlberg linda holmström

Betydelsefullt arbete präglas av romantiska bilder från finska landsbygden, från tiden innan industrialiseringen.

Då åkern plogas, havre skördas och säden sås jämförs den traditionella uppfattningen av arbete och arbetandet med dansarens arbete som man ser på scenen.

- Arbete i sig har ändrats väldigt mycket när man tittar tillbaka i tiden. Vi ville också ha det som en kontrast. Alltså den här fysiska föreställningen som behandlar nuet. Vårt jobb just här och nu. Kontra idén om lantarbete för till exempel hundra år sedan i Finland, säger Linda Holmström och fortsätter:

- Men längs vägen insåg vi att det finns förvånansvärt många likheter i arbetet som utförs och hur det påverkar människan. Till exempel arbete kontra fritid. Var slutar arbetsdagen och var börjar fritiden?

Barkerteatern i Åbo - LABOUR – en nutida dansföreställning
Dansaren/koreografen Linda Holmström och musikern Arttu Aarnio. Barkerteatern i Åbo - LABOUR – en nutida dansföreställning Bild: Yle / Peter Karlberg Barkerteatern i Åbo

Koreografin samtalar med material inspelat på smalfilm. Linda Holmström beskriver föreställningens budskap med att hon vill lyfta fram arbete.

- Olika känslor som kommer i och med arbete. Olika tankar och faser i arbete. Jag tror och jag hoppas att folk kommer att kunna känna igen sig i det här. Självironin i arbetet är också jätteviktig för att orka med det och ha kul. För man ska ha kul på jobbet.

I samband med dansföreställningen Labour, som produceras av Anni Välimäki, visas också en experimentell kortfilm "Työ/Jobb/Work", vars material har använts i den konstnärliga processen av dansverket. Regissör för kort- och smalfilmmaterialet är Eveliina Pasanen.

Premiär fredagen den 22 september

Labour har premiär på Barkerteatern i Åbo (Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö) nu på fredag den 22 september klockan 19.

Projektet stöds av Svenska Kulturfonden, Centret för konstfrämjande, TOP-stiftelsen och Åbo stad.

Labour är en del av Finland 100 -programmet.

Key Ensembles nya utrymmen i Barkers gamla fabrik.
Barkers gamla fabrik i Åbo. Key Ensembles nya utrymmen i Barkers gamla fabrik. Bild: Yle/Annika Holmbom barkers fabrik i åbo
Barkerteatern i Åbo
Barkerteatern i Åbo Bild: Yle / Peter Karlberg Barkerteatern i Åbo

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland