Hoppa till huvudinnehåll

Dagens unga har inte längre tid att supa – så pratar du om rusmedel där hemma

Christian Wentzel framför ett träd.
Christian Wentzel är verksamhetsledare för Stationens barn. Christian Wentzel framför ett träd. Bild: Yle / Ted Urho verksamhetsledare för gruppen stationens barn.

Unga idag dricker allt mindre, men däremot har attityden till lätta droger blivit liberalare. Christian Wenzel, verksamhetsledare vid Stationens barn, menar att det lönar sig att börja snacka om laglighetsaspekten.

- Även om andra länder har legaliserat lätta droger och attityderna har mjuknat, så följer vi i Finland finsk lagstiftning. Om du blir fast för ett narkotikabrott så kan du få en anmärkning i registret.

Han tycker att det kan löna sig att göra den unga uppmärksam på framtiden.

- Det är allt fler företag som kollar på såna detaljer under anställningsprocessen, säger Wentzel.

När vi festade till det riktigt ordentligt så blev det bara skrönor kvar som spred sig som berättelser från ett gäng till ett annat. Nu finns ju allt man gör på bild eller film.

Joint eller brakfylla?

Över en fjärdedel av gymnasieettorna och –tvåorna i Esbo tycker att det är okej att deras jämnåriga röker på. Nästan 20 procent av dem har själv provat på att röka gräs. Över en tredjedel av de tillfrågade håller sig helt nyktra från rusmedel.

På frågan om vad som är värre för den unga, gräs eller sprit, säger Christian Wenzel att det beror på genetiken.

En ickerullad cigarett ligger på ett bord.
En joint. En ickerullad cigarett ligger på ett bord. Bild: lev dolgachov/Mostphotos marijuana,cannabis,cigaretter,tobaksrökning,Joint

- Om du har anlag för schizofreni kan en eller två jointar vara ödesdigert. Drar du en fylla så kan du falla och skada dig.

Finlandssvenskhet ger inte immunitet mot alkoholism

Att fråga Christian Wentzel hur man ska prata om rusmedel med unga är som att korka en flaska champagne: texten flödar ur honom.

- Om du som ung börjar dricka sprit så påverkar det din hjärna proportionerligt mycket mer än när du dricker sprit som 25-åring. Som 15-åring är hjärnan är inte fullt utvecklad då och kan ta mycket mer stryk.

Avsvimmad ung man
Den sociala kontrollen är på en helt annan nivå idag på grund av sociala medier. Avsvimmad ung man Bild: Yle bildtjänst, Pekka Sipilä yles bildtjänst

Hans recept för hur man ska prata om det handlar om öppenhet.

- I en viss ålder börjar det där med vederkvickningsmedel intressera. Då är det bra att som förälder poängtera att man inte behöver ha bråttom, du hinner nog.

Och så var det ju det här med det egna exemplet.

- Det finns ju olika skolor här, men jag tycker att man med måtta kan dricka vin till maten, snaps till kräftorna och öl i bastun.

Men nidbilden av den finlandssvenska dryckeskulturen har också en skuggsida. Bland annat har det visat sig att finlandssvenska unga i huvudstadsregionen dricker mest av alla unga i landet.

- Det gäller att inte gå i fällan och tro att du som finlandssvensk automatiskt är beskyddad från problem som härrör spriten. Som till exempel alkoholism.

Dagens unga har inte tid att supa

Och tydligen har budskapet gått hem. Över 60 procent av Esboeleverna i årskurs åtta och nio uppger själva att de är helt nyktra. Christian Wentzel hittar förklaringen i en stram tidtabell.

- Skolan kräver allt mer, om man slackar efter klarar man sig inte. Många hobbyn har professionaliserats och lämnar mindre tid för excesser. Och så har det blivit allt viktigare att ta väl hand om sig själv.

En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.
Mycket av det du gör som ung hamnar på nätet idag. En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen. Bild: CC0/Tofros.com ungdomar,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,sociala medier

Också den sociala kontrollen och fyllans mening spelar en stor roll.

- När vi festade till det riktigt ordentligt så blev det bara skrönor kvar som spred sig som berättelser från ett gäng till ett annat. Nu finns ju allt man gör på bild eller film.

I och med de sociala mediernas intrång har även den sociala interaktionen bytt form.

- Nuförtiden träffar du folk online, du behöver inte längre dricka dig full för att våga gå fram och prata med någon du är intresserad av.

Kvinnor som skejtar.
Manlighet mäts inte längre i mängden sprit man dricker. Kvinnor som skejtar. Bild: Yle/ Frida Lönnroos ungdomar

Wentzel tror också att dagens sociala mätinstrument har förändrats.

- Måttstocken på den finska mannen är inte längre hur mycket brännvin han dricker, utan något annat, gissar Wentzel.

Läs mera: Finlandssvenska ungdomar super mest. Rapport på finska.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Finlandssvenska storprojekt startar med ilfart

  Språkstrategi och vårdöversättning får fart i nya budgeten.

  Nu börjar det hända saker snabbt, lovar Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson. Den gångna veckans budgetmangling reserverade mer än en miljon euro i nya pengar för satsningar på finlandssvenska. Vård på svenska, intressebevakning och en ny språkstrategi hör till nyheterna.

 • Julie Ebbe: Mitt klimatavtryck är fem gånger större än vad det borde vara - och nu ska det ner

  Julie Ebbe deltar i Vandas projekt för mer hållbara val.

  Fem ton koldioxid per person per år - så stort är det klimatavtryck som mitt hushåll avger. Det kommer att kräva en hel del jobb för att nå målet på 0,7 ton per person per år, där det ska ligga år 2050 om vi vill bromsa klimatuppvärmningen. Och det vill åtminstone jag. Därför deltar jag i Vanda stads hållbarhetsprojekt där mitt och ett tjugotal andra hushåll ska lära oss att göra mer klimatsmarta val.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.