Hoppa till huvudinnehåll

En gren av konstförfalskningshärvan till åtalsprövning

Konstförfalskning
Konstförfalskning Bild: Yle konstförfalskning

Förundersökningen om en av förgreningarna i den stora konstförfalskningshärvan är nu färdig, meddelar polisen. Det gäller den så kallade Inre Finland-förgreningen.

Ärendet har lämnats till åklagarämbetet i Inre Finland för åtalsprövning.

I härvan finns 27 förundersökningsprotokoll. Nio personer är misstänkta - många av dem är kända från konst och auktionsvärlden - och antalet målsägande uppgår till 30.

Behandlingen av den första delen pågår till november 2017.

Exceptionellt även i europeiska mått

Centralkriminalpolisen har sedan 2009 utrett en omfattande och yrkesmässig härva med förfalskad konst.

I centrum av härvan finns två personer som misstänks för att systematiskt ha sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro.

De misstänks ha sålt oäkta konst signerad av stora inhemska och utländska namn som Matisse, Schjerfbeck och Thesleff via sitt galleri.

Omkring 220 målningar har lämnats till Nationalgalleriet för äkthetsundersökningar. Största delen har konstaterat vara förfalskningar, bland dem verk av Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff och Reidar Särestöniemi.

Läs mera:

Enorm konstförfalskningshärva nystas upp – åklagare yrkar på fängelsestraff

En av Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva har börjat nystas upp i Helsingfors tingsrätt. I centrum av härvan finns två personer som misstänks för att systematiskt ha sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro. Men bland experterna råder oenighet vad gäller konstverkens äkthet.