Hoppa till huvudinnehåll

Från yogalärare till ekonomiexperter - många vill bli Strömsös programledare

Strömsövillan.
Strömsös nya programledarskap är eftertraktat. Strömsövillan. Bild: Yle/Christina Staffans Strömsö (tv-program),hus

Strömsö, ett av Yles populäraste program, har sedan början av september sökt en ny tvåspråkig programledare.

Programmet har fått in en stor mängd ansökningar. Hela 80 personer har sökt jobbet.

Ansvariga producenten Annika Löfgren berättar att människor från samhällets alla hörn har varit intresserade av jobbet.

- Bland de sökande finns lärare, trädgårdsmästare, barnskötare, musiker, skådespelare, försäljare, yogalärare, rektorer, mänskor med doktorsgrad i ekonomi, folk från finansvärlden och forskare.

Men det är inte bara de sökandes yrkesbakgrund som överraskar.

"Det mysigaste drömjobbet"

- Vi har fått ansökningar av personer som bor så långt borta som i Sverige och på Åland. De är beredda att flytta långa vägar med hela familjen på släp.

Löfgren glädjer sig åt att så många har sökt. Många av de sökande har kallat programledarskapet "det mysigaste drömjobbet".

Det här skrattar Löfgren lite åt och påminner om att programledarskapet inte bara är en dans på rosor.

- Strömsö är ju känt som perfekt och underbart, men det är ett jobb som alla andra och ett ganska krävande sådant, säger hon.

Vad krävs då av Strömsös programledare?

- Det viktigaste är att man har karisma och är genuint intresserad av Strömsös ämnesområden, säger Löfgren. Det är otroligt roligt att så många olika slags människor sökt jobbet, män och kvinnor i alla åldrar.

Ansökningarna är inte heller begränsade till finlandssvenskar utan också helt finskspråkiga personer som kan svenska har sökt.

Ett tvåspråkigt Strömsö

Från och med januari 2018 får Strömsö en sändningstid på Yle TV1. På Yle Fem fortsätter Strömsö som vanligt söndagar kl 17.25. Därför är det viktigt att den nya programledaren kan kommunicera med både svenskspråkig och finskspråkig publik.

Eftersom Strömsö uppskattas av en stor finskspråkig publik vill Strömsö också översätta en del av sitt webbinnehåll till finska.

Knappt 20 personer testas nu och i slutet av nästa vecka väljs den nya programledaren.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pumpagryta med grön curry och kokos

  Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid