Hoppa till huvudinnehåll

Från yogalärare till ekonomiexperter - många vill bli Strömsös programledare

Strömsövillan.
Strömsös nya programledarskap är eftertraktat. Strömsövillan. Bild: Yle/Christina Staffans Strömsö (tv-program),hus

Strömsö, ett av Yles populäraste program, har sedan början av september sökt en ny tvåspråkig programledare.

Programmet har fått in en stor mängd ansökningar. Hela 80 personer har sökt jobbet.

Ansvariga producenten Annika Löfgren berättar att människor från samhällets alla hörn har varit intresserade av jobbet.

- Bland de sökande finns lärare, trädgårdsmästare, barnskötare, musiker, skådespelare, försäljare, yogalärare, rektorer, mänskor med doktorsgrad i ekonomi, folk från finansvärlden och forskare.

Men det är inte bara de sökandes yrkesbakgrund som överraskar.

"Det mysigaste drömjobbet"

- Vi har fått ansökningar av personer som bor så långt borta som i Sverige och på Åland. De är beredda att flytta långa vägar med hela familjen på släp.

Löfgren glädjer sig åt att så många har sökt. Många av de sökande har kallat programledarskapet "det mysigaste drömjobbet".

Det här skrattar Löfgren lite åt och påminner om att programledarskapet inte bara är en dans på rosor.

- Strömsö är ju känt som perfekt och underbart, men det är ett jobb som alla andra och ett ganska krävande sådant, säger hon.

Vad krävs då av Strömsös programledare?

- Det viktigaste är att man har karisma och är genuint intresserad av Strömsös ämnesområden, säger Löfgren. Det är otroligt roligt att så många olika slags människor sökt jobbet, män och kvinnor i alla åldrar.

Ansökningarna är inte heller begränsade till finlandssvenskar utan också helt finskspråkiga personer som kan svenska har sökt.

Ett tvåspråkigt Strömsö

Från och med januari 2018 får Strömsö en sändningstid på Yle TV1. På Yle Fem fortsätter Strömsö som vanligt söndagar kl 17.25. Därför är det viktigt att den nya programledaren kan kommunicera med både svenskspråkig och finskspråkig publik.

Eftersom Strömsö uppskattas av en stor finskspråkig publik vill Strömsö också översätta en del av sitt webbinnehåll till finska.

Knappt 20 personer testas nu och i slutet av nästa vecka väljs den nya programledaren.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.