Hoppa till huvudinnehåll

I rövargropen hittar du de saftigaste rotsakerna

Bakade potatisar paketerade i tidningspapper.
Bakade potatisar paketerade i tidningspapper. Bild: Carina Ahlskog / Yle Strömsö (tv-program),matlagning,potatis,rotfrukter,matrecept

Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

Gäster njuter av middagen på Strömsö stranden
Gäster njuter av middagen på Strömsö stranden Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,gäster,strandområden

Rövarrotsaker

Ingredienser, 4 pers.

  • 2 kg rotfrukter, grövre storlek
  • 2 kvistar timjan
  • salt
  • 200 g smör
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Gör upp eld i en rejäl grop i marken, ca 50 cm djup. Rada i stenar av bastustensstorlek som får bli heta av elden i 3-4 timmar.
  2. Skrubba rotfrukter rena och vik in i blöta tidningspapper med salt och timjan.
  3. Avlägsna glöden ur gropen. Rada rotsakspaket i botten och lägg heta stenar på. Täck stenarna med blöta tidningspapper. Täck med sand.
  4. Låt tillagas i minst 3 timmar, gärna mer.
  5. Tag upp och mosa med smör och olivolja.
Eld i en sandgrop
Värm stenarna i en 50 cm djup grop i 3-4 h. Eld i en sandgrop Bild: Yle/Carina Ahlskog Lägereld,grillning,matrecept,Strömsö (tv-program)

Grillade griskotletter i honungsmarinad

Griskotletter tillredda över öppen eld passar bra till mustiga rotsaker. Vi marinerade med honung och örter som smakbas, med vitt vin för en aning syra till det söta.

Ingredienser, 4 pers.

  • 4 griskotletter med ben
  • 2 msk honung
  • ¼ kruka timjan
  • 5 blad salvia
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl vitt vin
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rör ut honungen i lite vatten så den blir flytande. Blanda i övriga ingredienser till marinaden.
  2. Låt kotletterna marinera minst 1 timme, gärna 2.
  3. Salta och peppra strax innan grillning.
  4. Grilla kotletterna över öppen eld, 3-4 minuter på var sida tills de fått fin färg.

Det går också bra att grilla kotletterna på grillen eller att tillaga dem i ugn eller stekpanna till en innertemperatur på 68-70 grader.

Servera gärna rotsakerna och köttet med senapssås och senapspicklad gurka, se länkar nedan.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept