Hoppa till huvudinnehåll

Jordbävningen i Mexiko: ”Gatorna var som gelé”

En ny jordbävning i Mexiko river upp gamla sår från 80-talet. Ambassadör Roy Eriksson berättar om stämningarna i Mexico City efter skalvet.

På kvällen efter jordskalvet i Mexiko är det arbetsdrygt på den finländska ambassaden i landet. Personalen försöker hålla sig så uppdaterad som möjligt.

- Vi på ambassaden följer mexikanska nyheter och försöker följa upp om det skulle finnas finländare som har blivit skadade eller till och med dött, men tillsvidare har vi inte fått några sådana uppgifter, säger Roy Eriksson, Finlands ambassadör i Mexiko.

Folk samlas på gatorna i Mexico City efter ett jordskalv.
Folk samlas på gatorna i Mexico City efter skalvet. Folk samlas på gatorna i Mexico City efter ett jordskalv. Bild: Xinhua / Barcroft Media/ All Over Press mexico city

Eriksson blev själv vittne till skalvet.

- Det kändes mycket starkt, gatorna var som gelé och vi visste genast att det här var en stor jordbävning.

Väcker gamla minnen till liv

Trots att Mexiko drabbades av ett stort jordskalv för mindre än två veckor sedan, så är det inte nödvändigtvis minnet från just det skalvet som väcks till liv.

Det är snarare det katastrofala skalvet år 1985 som väcker känslor, i och med att det skalvet skedde på exakt samma datum.

Oroliga människor i Mexico City, strax efter en stor jordbävning.
Oro i Mexico City. Oroliga människor i Mexico City, strax efter en stor jordbävning. Bild: Sáshenka Gutiérrez/All Over Press mexico city

- Man kan ju aldrig veta när nästa jordbävning kommer, men folket har tagit det mycket hårt och många kommer ihåg vad som skedde 1985.

Det är ännu oklart exakt hur många människor som dog den 19 september 1985. Siffrorna varierar mellan 5000 och 45 000, men en allmänt använd uppskattning är att ungefär 10 000 människor miste livet.

Mexiko är bättre förberett nu

Trots att jordbävningar inte har koll på datum, så väcker sammanträffandet panikartade känslor i Mexiko.

- För många kom det här som en påminnelse om vad som hände då, säger Eriksson.

Roy Eriksson.
Roy Eriksson. Roy Eriksson. Bild: Utrikesministeriet/pressfoto Roy Eriksson

I dag kan vi ändå se åtminstone en positiv följd av skalvet 1985. Mexikanerna är betydligt bättre förberedda för en jordbävning nu.

- Byggnaderna byggs på ett helt annat sätt och det finns evakueringsövningar regelbundet. I själva verket hade vi en övning klockan elva och jordbävningen kom knappt två timmar efter det.

Ett hus i Mexico City har rasat efter jordbävning i Mexiko.
Delar av ett hus i Mexico City har rasat. Ett hus i Mexico City har rasat efter jordbävning i Mexiko. Bild: STR/All Over Press jordskalv

Läs mera:

Över 200 döda efter kraftigt skalv i Mexiko

Den officiella dödssiffran efter jordbävningen i centrala Mexiko har stigit till 226 och befaras stiga ytterligare. Räddningsarbetare och frivilliga gräver frenetiskt efter överlevande i kollapsade byggnader.

Läs också