Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkta ekobrott vid Åbo djurskyddsförening går till åtalsprövning

Kattungar i bur.
Kattungar i bur. Bild: Yle/Lotta Sundström

Åbo djurskyddsförening misstänks för ekonomiska oegentligheter. Förundersökningen avslutades på tisdagen och fallet går nu vidare till åtalsprövning.

Nio tidigare eller nuvarande styrelsemedlemmar misstänks för grovt bokföringsbrott. Av dem är tre personer också misstänkta för grov förskingring. Dessutom finns en till brottsanmälan mot en person som misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Förundersökningen har letts av polisen i Österbotten.

- Misstanken om grovt bokföringsbrott är välgrundad, det saknas tiotusentals euro i bokföringen. Men bevisen för förskingring är inte lika klara, säger Antti Perälä som lett förundersökningen till Yle Åboland.

Perälä kan av utredningstekniska skäl inte uttala sig om vilka de misstänkta är.

Åklagaren utreder om det finns skäl att väcka åtal

Nu går ärendet vidare till åtalsprövning. Det betyder att åklagaren utreder om det finns skäl att väcka åtal, eller om brottsbenämningarna måste ändras på eller förkastas. Enligt Perälä beräknas åtalsprövningen ta ungefär en månad.

- Om brottsmisstankarna håller kan straffen uppgå till som mest flera år i fängelse. Men som sagt är bevisen för förskingring inte så starka, så det är inte säkert att åklagaren går vidare till åtal.

Djurskyddsföreningens pengainsamlingstillstånd gick ut i augusti. Föreningen har ansökt om förnyat tillstånd, men enligt Perälä kommer tillståndet troligtvis inte att beviljas innan misstanken om brott har utretts.

Tidningen Turun Sanomat var först ut med nyheten.