Hoppa till huvudinnehåll

Polis om Drumsöbors spaningar efter försvunnen flicka: "Jag har aldrig hört om lika stort uppbåd"

Solen och havet skymtar mellan svarta silhuetter av träd.
Solen gick ner men flickan var ännu försvunnen. Solen och havet skymtar mellan svarta silhuetter av träd. Bild: YLE/Fred Wilén mell

Den försvunna flickan fick Drumsöbor att engagera sig. Polisen menar att hjälpen i det här fallet inte var ovälkommen, men påminner om försiktighet.

Ficklampor blinkar till i den svarta septembernatten och en flickas namn ropas om och om igen.

- Jag har nog inte hört om ett lika stort uppbåd under min tid som överkommissarie.

Det säger Seppo Kujala vid Helsingforspolisen om den spontana mobiliseringen på Drumsö då en av öns ungdomar hade försvunnit.

Flickan hittades sedermera välbehållen.

"Har någon sett henne?"

Polisen gick på tisdag via Twitter ut med ett meddelande där man bad om upplysningar om en försvunnen femtonåring. En bild på en leende, blond flicka följde med meddelandet.

Det var ändå mammans egen postning i en Drumsö-grupp på Facebook som fick igång folk. Enligt hennes postning hade flickan försvunnit plötsligt och oförklarligt hemifrån, och hon bad folk höra av sig om de hade sett henne.

Drumsöborna gjorde mera än så.

Snart fanns det hundratals kommentarer under inlägget, där folk berättade vart de tänkte gå för att leta och var de redan varit; Casinostranden, Örnberget inklusive bunkrar och utsiktstorn, Braxenviksparken...

Mörker
Var är hon? Mörker Bild: YLE mörker

Folk som var ute med sina hundar tog en extra tur för att kolla in någon strandklippa. Ett gäng ungdomar cyklade omkring för att se om de skulle råka upptäcka sin försvunna jämnåriga. Små grupper med människor utrustade med ficklampor finkammade stränder, skogsdungar och gårdar.

Mitt i natten höll församlingens café öppet och bjöd på varm dricka åt de spanande.

"Leta nära efter barn"

Är det då någon nytta med att på det här sättet, med hjärtat på rätt ställe men relativt oorganiserat och spontant, gå man ur huse för att leta efter någon? Kan det till och med störa polisens arbete?

- Om det rör sig om ett litet barn eller en äldre person med en minnessjukdom kan man anse att det är akut och då lönar det sig ofta att leta nära. Då kan det nog vara bra med många par ögon, säger Seppo Kujala vid Helsingforspolisen.

Det aktuella fallet med den försvunna tonåringen hade drag som gjorde att polisen ansåg det vara akut.

- Att så många engagerar sig hör till ovanligheterna, säger han.

Kujala lägger till att man ändå inte ska störa andra människor eller förstöra egendom.

Är "De lyckligas ö" speciell?

Är det då något speciellt med just gemenskapen i stadsdelen Drumsö som gjorde att så många deltog i sökandet efter flickan?

Det är en stadsdel med en stark känsla av gemenskap. Till viss del kan det säkert bero på att det är en ö och alltså tydligt begränsad.― Seppo Kujala, Helsingforspolisen

Kujala påminner om att han inte är någon expert på ämnet, men han har sina teser - inte minst eftersom han själv råkar vara Drumsöbo.

- Det är en stadsdel med en stark känsla av gemenskap. Till viss del kan det säkert bero på att det är en ö och alltså tydligt begränsad, vilket kan stärka känslan av samhörighet och identitet.

Han tror också att det har betydelse att det finns så många barnfamiljer på ön med mammor och pappor som lätt kan identifiera sig med en förälders vånda då ett barn är försvunnet.

- Det är nog ändå svårt att säga om det är Drumsöborna som är speciellt aktiva. Det är möjligt att man också på andra håll skulle ha reagerat på samma sätt om en förälder lade ut ett liknande nödrop på Facebook, tror han ändå.

Var kritisk

Han vill ännu påminna om att man i allmänhet inte ska dela människors privata efterlysningar på Facebook, då man aldrig kan veta vad som egentligen ligger bakom.

I det här fallet fick mammans efterlysning alltså ändå stöd av polisens, som också spreds, så folk kunde konstatera att det var frågan om ett verkligt fall som polisen också önskade information om.

Flickan hittades under morgonnatten i Åbo. Polisen har uppgett att det inte finns orsak att misstänka brott.

Läs också