Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen debatterar budgeten - Orpo: Ingen anledning att lätta på finanspolitiken

Skillnaderna mellan fattiga och rika och de nedskurna semesterersättningarna dominerade debatten om nästa års budget på onsdag.

Oppositionen var inte nådig i sina omdömen om budgeten.

- Ekonomin växer, men nedskärningarna fortsätter. Förlorare är pensionärerna med små inkomster, studerandena, de arbetslösa och barnfamiljerna, sade SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

De grönas Emma Kari var inne på samma linje.

- Det är inte rätt att besluta om skattesänkningar för hundratals miljoner, samtidigt som man skär från arbetslösa, pensionärer, studerande och barnfamiljer.

Kari lyfte upp en höjning av skatten på dividender och slopandet av vissa företagsstöd som alternativ till regeringens nedskärningar.

Orpo: Inget utrymme för ekonomisk stimulans

Finansminister Petter Orpo (Saml) försvarade regeringens finanspolitik. Han anser att de tuffa åtgärderna i början av regeringsperioden inte varit förgäves.

- Resultaten syns redan. Antalet långtidsarbetslösa har till exempel minskat med dryga 20 000 på ett år.

Samtidigt ska man inte förblindas av årets goda tillväxtsiffror. Nu är inte läget att lätta på den ekonomiska politiken, varnar finansministern.

- Vi ska hålla fast vid vår ansvarsfulla linje. I en högkonjunktur finns det inget behov av en stimulerande finanspolitik.

Orpo påpekar att Finland fortsätter att skuldsätta sig, trots den pågående högkonjunkturen.

SFP: Reformen av familjeledigheterna ska få kosta

Svenska folkpartiet lyfte i sitt gruppanförande upp reformen av familjeledigheter.

Enligt riksdagsledamoten Joakim Strand saknas i budgetförslaget de resurser som behövs för att genomföra en genomgripande reform av ledigheterna.

- Det ska märkas att man investerar i framtiden, att man stärker jämställdheten och att man genom att satsa på familjerna bidrar till ett mer optimistiskt samhällsklimat.

Strand efterlyste även mer satsningar på utbildningen.

- Utbildningssatsningarna i budgetförslaget räcker inte till med tanke på hur stora nedskärningar som gjorts tidigare, sade Strand.

Remissdebatten om budgeten inleddes i dag och pågår till tisdag. Efter remissdebatten går budgeten vidare till utskottsbehandling. Slutligen godkänns budgeten av riksdagen i december.