Hoppa till huvudinnehåll

Schüller: “Jag kommer aldrig att bli en stor spelare i någon av världens största klubbar”

Vid 26 års ålder är fotbollsspelaren Rasmus Schüller realist. Under de två senaste åren har färden gått från Finland via Sverige till USA och tillbaka till Finland. Men drömmer gör han fortfarande.

– Att hitta en klubb där man kan vara en stor tillgång och spela på en bra nivå, det är drömmen, säger Schüller vars första säsong i den nordamerikanska fotbollsligan MLS spolierades av skador.

MLS, Major Soccer League, den högsta fotbollsserien i USA och Kanada, körde igång med tio lag år 1996. Idag ingår 22 lag, 19 från USA och tre från Kanada. Schüllers klubb Minnesota United FC, med hemvist i Minneapolis-Saint Paul, är ny i ligan.

– I och med att där funnits finska spelare och att många europeiska toppspelare flyttat till MLS i ett senare skede av karriären, har man ju haft en viss koll på ligan, men inför förra säsongen hade jag nog inte väntat mig att jag skulle få ett kontrakt därifrån, säger Schüller med ett skratt.

Spekulerades om utlandsflytten i många år

Redan som junior spekulerades det kring en förestående flytt utomlands för juniorlandslagsspelaren Rasmus Schüller.

Efter ligadebuten som 17-åring blev det ändå hela åtta säsonger i hemlandet, först i Honka, sen i HJK, innan Schüller som 24-åring flyttade till BK Häcken i Göteborg. Då hade han också hunnit spela i A-landslaget i tre år.

– Minnesota hade scoutat mycket i Norge, Sverige och Danmark och förra hösten hade de sett mig spela många gånger och gillat vad dom såg, berättar Schüller för Yle Sporten.

Allsvenskan ett bättre skyltfönster

I vintras kontaktade klubben Häcken och frågade om Schüller kunde tänka sig en flytt till Minneapolis. Trots att han trivdes i Häcken och kontraktet med klubben var treårigt, nappade han på chansen direkt.

– Under min tid i HJK hade det aldrig hänt att någon tagit kontakt och erbjudit mig ett kontrakt från en bättre liga. I Sverige hände det genast under mitt första år, så den chansen ville jag ta.

Vill bli en tongivande spelare

Då man jämför den finska ligan med bättre ligor, talas det ofta om det högre tempot utomlands. Spelet är snabbare, spelarna man möter är bättre. För Schüller var det högre tempot i MLS ingen överraskning, men heller inget problem.

– Jag hängde nog med i tempot, men det är ändå en stor skillnad mellan att hänga med och att vara en tongivande spelare i laget. Dit nådde jag inte under mitt första halvår i Minnesota, men jag har ännu tid att utvecklas och det strävar jag efter.

Skadorna "en del av fotbollslivet"

Efter bara en handfull matcher i Minnesota i våras drabbades Rasmus Schüller av en skada. Det skulle bli en till fram på sommaren. Under skadefrånvaron hade andra spelare övertygat träningsledningen och det blev ont om speltid för finländaren.

– Det är klart att det är frustrerande att drabbas av skador då man skulle vilja träna hårt och spela. Man får bara lära sig att leva med det. Man kan bara påverka sådant som man själv har kontroll över och det är tränaren som bestämmer laget. Man kan bara göra sitt bästa.

Individuell anpassning här hemma

Då sportchefen i Minnesota föreslog en utlåning till HJK för resten av säsongen var Schüller genast med på noterna.

– HJK är som hemma för mig. Det är familjärt och individuellt anpassat. Om någon har lite skavanker och känner att det finns en skaderisk, kan träningen anpassas enligt det.

I Minnesota kör alla spelare enligt samma schema och så ser man vilka som håller. I Finland har inte ens HJK råd att göra så. Det handlar om resurser.

– Man kan inte riktigt gå och säga att man känner sig lite seg, för då spelar man nog inte i följande match. Visst är tävlingen hård även i HJK, men i klubbar med större resurser är den ännu hårdare.

MLS på väg att bli allt mer intressant

Efter hösten hemma i Helsingfors är det meningen att Schüller ska återvända till Minnesota. Efter halvåret i USA är hans bild av MLS idag mer nyanserad än innan flytten dit.

– De har en stor vilja att växa och utvecklas och bli en av de ledande ligorna i världen. Alla lag satsar stort och man ser att det inte längre bara är 30+-spelare från Europa som flyttar dit utan också spelare som är i sina bästa år.

I Schüllers lag finns även spelare från länder som Costa Rica, Jamaika och Trinidad & Tobago.

Går sin egen väg

Om Schüller i yngre år brydde sig om vad andra människor tänkte om honom som fotbollsspelare och hur de såg på hans fotbollskarriär så är den tiden förbi.

– Ju äldre man blir desto mer handlar det om att leva sitt eget liv och leva det på bästa sätt. Jag försöker att inte ta åt mig utan lever enligt vad som känns rätt.

Någon klart uppställd plan för hur fotbollskarriären ska se ut har han inte heller.

– Jag lever en säsong i taget och försöker spela så bra som jag kan på den nivå som jag befinner mig på.

Rasmus Schüller medverkar i Sportmagasinet onsdag 20.9 kl. 19.00 i Yle Fem (se klippet nedan).

Läs också