Hoppa till huvudinnehåll

Senapssås

Senapssås i stekpanna på grillgaller på sandstranden.
Senapssås i stekpanna på grillgaller på sandstranden. Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),såser

Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

Senapssås

Ingredienser, 4 pers.

  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk senapsfrö
  • 2 msk dijon
  • 2 msk söt senap
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 3 dl grädde
  • salt

Gör så här

  1. Smält den finhackade löken i lite olivolja i en stekpanna tillsammans med timjan och senapsfrö.
  2. Tillsätt senap, buljong och sedan grädde. Låt koka ihop.
  3. Salta efter smak.

Paul serverade senapssåsen till rövarrotsaker, grillade griskotletter i honungsmarinad och senapspicklad gurka, se länkar nedan.

  • Urstark första halvlek gav City tre poäng

    Manchester City besegrade Napoli med 2–1.

    Manchester City höll på att slå knock på Serie A-ettan Napoli i första halvlek. Efter 2–0 i halvtid reste sig Napoli till kamp i Champions League-matchen men föll med uddamålet 1–2.

  • Trumps inreseförbud stoppat igen

    Skulle ha trätt i kraft på onsdag morgon.

    En federal domare stoppade på tisdagen stora delar av president Donald Trumps nyaste version av inreseförbud till USA bara några timmar innan det var meningen att det skulle träda i kraft.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Broccolicouscous med solrosfrökräm

    Serverad med japansk dressing för syra och mustighet.

    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

  • Mangolddolmar

    Mangoldblad fyllda med kycklingfärs.

    Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.

  • Senapspicklad gurka

    Snabblagad läckerhet som står sig i veckor.

    Snabbpicklad gurka hör kylskåpet till, det ger fräschör till de flesta maträtter. Här har vi tillsatt kokta senapsfrön för lite extra smak.

  • Senapssås

    Utsökt till förslagsvis griskotletter.

    Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • Renskavsklämma med svamp, lingon och mandelpotatis

    Man kommer långt med en murbottenspanna eller muurikka och en öppen eld. Paul tillredde renskavsklämma första gången på ett fjäll tillsammans med 20 st vandrare – en måltid han fortfarande minns med värme.

  • Resematkorg

    Här tips på varmrätt och efterrätt i sportlovstider. Paul upplivar den borttynande resematkorgen från tiden då man hade med sig hemlagade matsäckar istället för inplastade smörgåsar från någon bensinstation.

  • Raclette - hur du gör det lätt

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat.

  • Grillade abborrknyten med grönsaker

    Då yrkesfiskaren Tom Blom får välja hur han helst tillreder de nyfiskade och fileade abborrarna, blir det i knyten på grillen tilsammans med grönsaker och ost.