Hoppa till huvudinnehåll

Spetsvillor på Runsala räddas genom praktikarbete

Villa Kolkka på Runsala i Åbo.
Villa Kolkka på Runsala ska renoveras. Villa Kolkka på Runsala i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman Saaronniemi,Runsala,Ruissalo,Hans von Rettig,trähus,renoveringsobjekt

Två nästan hundraåriga spetsvillor längst ute på Runsala i Åbo ska renoveras av studenter vid Åbo yrkesinstitut.

Direktionen för Fastighetsaffärsverket föreslår det för Åbo stadsstyrelse. Ärendet har beretts länge inom staden, men nu är också yrkesinstitutet intresserat av att delta i arbetet.

De två spetsvillorna, Villa Kolkka och Villa Ståhlström, byggdes på 1920-talet och är cirka 210 m² stora.

Villorna är skyddade, men de var senast uthyrda och omskötta år 2007, och båda har lidit mycket av stå oanvända.

Helt åt skogen på Runsala
Ännu på 1990-talet fanns en nudiststrand på Kolkka udde. Helt åt skogen på Runsala Bild: Yle/Annika Holmbom helt åt skogen

Direktionen anser att renoveringen kunde göras som praktikarbete. Villorna är skyddade, så de skulle repareras med varsam hand, men så att de igen kunde användas sommartid.

Arbetet beräknas kosta 650 000 euro. Renoveringen beräknas ta tre år, varefter villorna igen skulle hyras ut.

Villa Kolkka ritades 1924 av arkitekten Alex Nyström. Villa Ståhlström byggdes likaså på 1920-talet, och finns som närmaste granne till Villa Kolkka. Båda byggdes av Hans von Rettig längst ute på Runsala, på Kolkka udde.

Tillsammans med Badhusparkens villaområde i Hangö hör villorna på Runsala till Finlands mest representativa exempel på villaområden. Det finns långt över 100 spetsvillor på ön, många med egna badhus.


Artikeln är 21.9.2017 kl.13.09 kompletterad med bilder av de två villorna.