Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Brommapojkarna överväger namnbyte: "En del känner inte igen sig i namnet"

John Mellberg firar ett mål för Brommapojkarnas elvaåringar vid Gothia Cup 2017.
John Mellberg firar ett mål för Brommapojkarnas elvaåringar vid Gothia Cup 2017. John Mellberg firar ett mål för Brommapojkarnas elvaåringar vid Gothia Cup 2017. Bild: /IBL IF Brommapojkarna

Det har varit på tapeten under några år redan och nu kan Sveriges största fotbollsförening komma att få ett mer inkluderande namn. Med tanke på de otaliga flickjuniorerna inom föreningens regi kan namnet IF Brommapojkarna snart vara ett minne blott, skriver tidningen Metro.

IF Brommapojkarna är den största fotbollsföreningen i Sverige och i början av veckan gick man ut med nyheten att föreningens alla 250 kaptener ska bära en regnbågsfärgad kaptensbindel för att ta ställning för alla människors lika värde.

Men också andra förändringar är på tapeten inom Stockholms-föreningen.

Med tanke på de otaliga flickjuniorerna inom föreningens regi har man en längre tid funderat på huruvida just "Brommapojkarna" är ett inkluderande namn.

– En del känner inte igen sig i namnet. Det står Brommapojkarna i vårt klubbmärke och i Skatteverkets registrering. Men vi använder nästan uteslutande BP i vår kommunikation just eftersom vi är Europas största flickförening, säger Peter Appelquist från klubben till tidningen Metro.

Enligt Appelquist har man övervägt namnbytet från och till i flera år.

Något dramatiskt byte skulle det inte handla om. Ifall klubben går in på namnbytets linje skulle man landa vid den vedertagna förkortningen.

– Varumärkesmässigt är BP starkt som det är. Att hitta på och etablera ett helt nytt namn är väldigt svårt, säger Appelquist i Metro.

Brommapojkarnas representationslag spelar för tillfället i Sveriges nästhögsta serie, Superettan. Deras tränare är den tidigare landslagskaptenen Olof Mellberg.

Olof Mellberg är tränare för Brommapojkarna i Superettan,
Olof Mellberg är BP-lots i Superettan, Olof Mellberg är tränare för Brommapojkarna i Superettan, Bild: ?? Christer Thorell/IBL/IBL IF Brommapojkarna,Sverige,Olof Mellberg

Brommapojkarna är också känt som en plantskola för den svenska fotbollen och har fostrat flera internationella storspelare genom åren.

Bland andra John Guidetti, Albin Ekdal och Bojan Djordic har gått via Brommapojkarna på sin väg till större planer.