Hoppa till huvudinnehåll

Tät matchtakt i fotbollsligan – många matcher på kort tid

Fotboll på planen i Fennia Arena i Vasa.
Längden på säsongen och på matchantalet varierar stort i olika ligor. Fotboll på planen i Fennia Arena i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen fotboll,bollar,Fotbollshall,Fotbollsplan,Vasa,fennia arena

Känns den inhemska fotbollsligan ibland alltför kort? Eller för lång? Spelas det matcher för ofta eller för sällan? Hur som helst är matchtakten tät enligt en jämförelse.

I år startade den finländska fotbollsligan den 5 april. Slutar gör den den 28 oktober vilket innebär att säsongen är 206 dagar lång. Eftersom varje lag spelar 33 matcher betyder det att lagen spelar en match per drygt 6,24 dagar.

I Sverige körde Allsvenskan i gång några dagar tidigare, den 1 april, och tar slut några dagar senare, den 5 november. Dessutom spelar lagen färre matcher, 30 per lag. Det ger ett snitt på 7,27 dagar per match.

Flest matcher i de stora ligorna

De stora europeiska ligorna startar på hösten och slutar på våren – till exempel Premier League sparkade i gång den 11 augusti medan den sista omgången spelas den 13 maj 2018: på 275 dagar ska lagen hinna spela 38 matcher – snittet blir 7,24 dagar per match.

Mycket matcher, 38 stycken, spelas i några av de stora europeiska fotbollsligorna så som i Spanien, Italien och Frankrike. Få matcher spelas i bland annat Moldavien (18) och Island (22).

Den lugnaste matchtakten – enligt Finsvenskans europeiska jämförelse på Twitter – hittas i Luxemburg där lagen spelar 26 matcher på 288 dagar: snittet där 11,1 dagar per match (per lag).

Hoppa över Twitterpostning

I exempelvis Brasiliens högsta serie, Serie A, är tempot högre: serien körde i gång den 13 maj och tar slut den 3 december. 38 matcher på 205 dagar ger ett snitt på 5,39 dagar per match.

  • Urstark första halvlek gav City tre poäng

    Manchester City besegrade Napoli med 2–1.

    Manchester City höll på att slå knock på Serie A-ettan Napoli i första halvlek. Efter 2–0 i halvtid reste sig Napoli till kamp i Champions League-matchen men föll med uddamålet 1–2.

  • Trumps inreseförbud stoppat igen

    Skulle ha trätt i kraft på onsdag morgon.

    En federal domare stoppade på tisdagen stora delar av president Donald Trumps nyaste version av inreseförbud till USA bara några timmar innan det var meningen att det skulle träda i kraft.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport