Hoppa till huvudinnehåll

Afghanska journalister försvann under studiebesök i Finland

Kvinnliga afghanska journalister på studiebesök i Finland
Kvinnorna på bilden är nödvändigtvis inte just de som gått under jorden. Bilden togs förra veckan då Yle träffade de afghanska journalisterna. Kvinnliga afghanska journalister på studiebesök i Finland Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt Afghanistan,journalister

Fem afghanska kvinnor har försvunnit under ett studiebesök i Finland. Yle Nyheter träffade samma kvinnor förra veckan.

Kvinnorna berättade då om förföljelse och hotelser i hemlandet.

Journalisterna försvann på onsdagen från det ställe där de övernattade. De hade inte avslöjat sina planer för resten av gruppen och ingen vet heller var kvinnorna befinner sig nu.

Kvinnorna hörde till en grupp med tolv kvinnliga journalister på studiebesök i Finland. De har bland annat besökt olika mediehus och bekantat sig med journalistutbildningar.

Gruppen hade blivit inbjuden till Finland av föreningen Kvinnliga journalister r.f. som sedan år 2009 har utbildat lokala journalister i Afghanistan. Projektet finansieras av Utrikesministeriet.

Under en motsvarande resa i Finland år 2011 försvann tre kvinnliga journalister.

Livsfarligt att leva som kvinnlig journalist

Afghanistan är näst efter Syrien det farligaste landet i världen för journalister, och alldeles särskilt för kvinnliga journalister.

De förföljs, hotas, misshandlas, trakasseras, kidnappas och mördas.

Sedan år 2001 har tretton kvinnliga journalister mördats i Afghanistan, minst tio har tvingats fly landet på grund av hotelser och under de senaste åren har över hundra tvingats lämna sina jobb av rädsla för våldsamheter.

Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats avsevärt sedan år 2014 då de flesta av Natos trupper lämnade landet.

Läs mera:

"Om du fortsätter arbeta som journalist så bränner vi upp dig" - verkligheten för kvinnliga journalister i Afghanistan

Kvinnliga journalister i Afghanistan lever farligt. I det patriarkaliska samhället är uppfattningen att kvinnor inte ska jobba och speciellt inte som journalister utbredd. Ändå fortsätter hundratals kvinnliga journalister kämpa för kvinnors rättigheter. Yle Nyheter träffade några av dem.