Hoppa till huvudinnehåll

Barn räddas efter jordbävningen i Mexiko – se video

Räddningsarbetare arbetade på torsdagen mot klockan för att rädda överlevande barn från ruinerna av en skola i Mexikos jordbävningsdrabbade huvudstad Mexico City.

I onsdags upptäckte räddningsarbetarna en skolflicka vid liv i ruinerna. Sedan dess arbetar de frenetiskt för att få ut henne och några andra barn som kan vara vid liv.

- Hon säger att det finns fem andra barn i livet där hon ligger under ruinerna, säger läkaren Alfredo Vega.

Enligt räddningsarbetare är det dock osäkert om de andra barnen ännu lever.

Synen av flickans viftande fingrar har väckt mexikanernas hopp om att det ska finnas fler överlevande.

Två kvinnor och en man drogs också levande ur ruinerna av en kontorsbyggnad i centrum av staden - hela 36 timmar efter skalvet.

Räddningsoperation i Mexico City den 21 september 2017 efter jordbävningen den 19 september.
Räddningsoperation i Mexico City den 21 september 2017. Räddningsoperation i Mexico City den 21 september 2017 efter jordbävningen den 19 september. Bild: AFP / Lehtikuva Mexico City,Mexiko,jordbävningar

Tre dagars landssorg

Totalt har 52 människor räddats levande ur raserade byggnader sedan skalvet. Hittills har 230 människor bekräftats ha omkommit.

- Vi stannar inte. Varje minut räknas, säger president Enrique Peña Nieto.

Han har utlyst tre dagars landssorg och uppmanar folk att stå enade i den svåra tiden.

Och mexikanernas respons har varit överväldigande. Att klättra på en hög med rasmassor som tidigare var en byggnad är kanske inte det första man väntar sig av någon som precis har överlevt en jordbävning.

Men det är så tusentals mexikaner har svarat på det dödliga skalvet med magnituden 7,1 som skakade landet i tisdags.

Affärsmän i slips, studenter i jeans och alla sorters folk har dykt upp vid de professionella räddningsteamens sida för att leta efter överlevande.

Räddningsoperation i Mexico City den 21 september 2017 efter jordbävningen den 19 september.
Räddningsarbetare och frivilliga söker efter överlevande vid rasmassorna av skolan som kollapsade i jordbävningen. Räddningsoperation i Mexico City den 21 september 2017 efter jordbävningen den 19 september. Bild: EPA / JOSE MENDEZ jordbävningar,Mexico City,Mexiko

Överväldigande respons

Ibland har responsen varit för överväldigande för myndigheterna. Frivilliga avvisas på många platser om de inte har egna hjälmar och myndigheterna har uppmanat invånarna att sluta donera mat och vatten.

- Mat går till spillo och vi behöver inte mer vatten. Vi har en lista på mediciner och annat som vi behöver istället, ropar en soldat ut i en megafon i det rika bostadsområdet Condesa.

Mexikos imponerande tradition av solidaritet går tillbaka till den 19 september 1985 då en annan massiv jordbävning förstörde huvudstaden och mer än 10 000 människor omkom.

Den gången var regeringen så överväldigad av olyckans omfattning att medborgarna fick ta saken i egna händer och organisera räddningsarbetet själva.

Samma beslutsamhet att gräva genom rasmassorna och dra fram överlevande kunde ses efter tisdagens skalv i Mexico City.

Några av de dödligaste jordskalven i Mexiko sedan 1985:

7 september 2017: Ett skalv med magnituden 8,1 drabbar Mexikos södra kust och dödar uppemot 100 personer och skadar eller förstör tusentals byggnader och hundratals skolor.

21 januari 2003: Ett skalv med magnituden 7,8 drabbar västra och centrala Mexiko och dödar minst 28 människor, skadar 300 och gör 10 000 hemlösa, många av dem i delstaten Colima.

9 oktober 1995: Ett skalv med magnituden 8,0 drabbar Stillahavskusten och dödar minst 51 människor.

19-20 september 1985: Två jordskalv i västra Mexiko, ett av dem med magnituden 8,0, dödar minst 9 500 människor i Mexiko City och delar av landets centrala och västra delar. Delar av huvudstaden fick svåra skador.

Text: FNB-AFP-NTB

Läs också