Hoppa till huvudinnehåll

Cykla snällt på bilfria dagen!

En vuxen och ett barn leder sina cyklar längs en väg i skogen.
Visst är det roligt att cykla? Se till att alla får möjlighet att njuta bara. En vuxen och ett barn leder sina cyklar längs en väg i skogen. Bild: Roland Magnusson/Mostphotos barn (åldersgrupper),man,sommar,cykel,cyklar,döttrar,Sommardag,motion,träning,cykling,skogar

Under den internationella bilfria dagen den 22.9 uppmuntras folk att lämna sina bilar hemma och istället satsa på kommunaltrafiken, cykeln eller på att promenera dit man ska.

Om du är en av dem som bestämt dig för att göra slag i saken, eller om du annars också bara tycker om att röra dig med cykeln, kan det vara värt att hålla vissa regler i huvudet.

1. Bär rätt utrustning

Oavsett vad hårdnackade "memiler" (medelålders män klädda i cykeldräkt av lycra) än vill hävda, så är det inte ett krav att klä sig som en olympisk slädåkare varje gång man ska ta sig någonstans på sin 5000-euros cykel.

Lilian Calmejane med händerna i luften då han korsar mållinjen
Trots att det kan kännas så ibland, så äger du inte vägen. Om du inte delar i ett idrottsevenemang som Lilian Calmejane ovan så ska du visa hänsyn. Lilian Calmejane med händerna i luften då han korsar mållinjen Bild: imago/Sirotti/ All Over Press cykel,Tour de France,Lilian Calmejane,sport

En godkänd cykelhjälm, fungerande ringklocka och cykellykta är dock ett måste om du rör dig i trafiken. Trots det slarvar många cyklister med detta.

Och även om du känner dig som en rebell med ditt mentala långfinger permanent höjt mot ordningsmakten, så är det ofrånkomligen så att den här utrustningen (för det mesta) underlättar i trafiken, så det är skäl att se till att ha grejorna i skick.

2. Kör inte som om du är trött på livet

Cyklister som lever ut drömmar om att bli nästa Usain Bolt på hjul, på sträckan mellan hemmet och kontoret eller den lokala matbutiken, är lika uppskattade som en flock duvor nära en nytvättad bil.

- Det ju väldigt bra att människor använder sin cykel för att ta sig till arbetsplatsen, men det känns ofta som att de har för bråttom, säger överkonstapel Heidi Warelius vid Helsingforspolisen.

Både polisen och Trafikskyddet pekar ut höga hastigheter som ett av de större problemen med cyklisternas beteende.

Poliskommisarie Heidi Warelius står framför grå vägg, blickar allvarligt i fjärran.
Heidi Warelius vid Helsingfors poliskår ser gärna lite lägre hastigheter bland cyklisterna Poliskommisarie Heidi Warelius står framför grå vägg, blickar allvarligt i fjärran. Bild: Yle/ Karin Filén polis

Dessutom menar Heli Lintamo vid Trafikskyddet att cyklister ofta tar sig friheter:

- Jag anser att cyklister ofta kör för hårt, cyklar ofta lite här och var och tar inte hänsyn till fotgängare, barn eller åldringar, säger Lintamo.

Man cyklar snabbt på cykel
Höga hastigheter är en av cyklistens synder enligt polisen och Trafikskyddet Man cyklar snabbt på cykel cykel,hastighetsbegränsningar

Det här konstaterade även tioåriga Troy Ekholm som tillsammans med Yle och ett par konstaplar med hastighetsmätare ställde sig i Hoplax i Helsingforsregionen för att kolla exakt hurdana hastigheter vardagscyklisterna höll.

Mamma med barnvagnTrafikkon
En av dessa är en trafikkon - gissa vilken. Bild: YLE/ Sandra Snellman, Yle/Sarah Haglund

Kort sagt: sakta ner lite och kom i håg att tanten som rör sig mödosamt framåt eller den där lilla typen med skolväska inte är en trafikkon på din privata träningsbana utan en människa.

3. En bil är snabbare och tyngre än din cykel

Krockar mellan bilar och cyklar är den vanligaste formen av olycka som involverar cyklar. Ofta är det dessutom en korsning med övergångsställe eller med en cykelväg som fortsätter, som bidrar till kollisionerna.

Trafik i Borgå
Korsningar och övergångsställen är farozoner för cyklister Trafik i Borgå Bild: Yle/Mikael Kokkola borgå centrum

Det är ett faktum att vissa situationer som rör samspelet mellan cyklar och bilar i trafiken inte är helt solklara. Bilskolläraren Helen Högström förklarar här hur man ska tänka.

Heidi Warelius menar att man i alla lägen helt enkelt ska ha lite sunt förnuft.

- En cyklist måste komma ihåg att man är den svagare parten, säger Warelius. Kommer man till ett övergångsställe så ska man stanna och kolla runt innan man åker över, och inte köra huvudlöst och tro att man har rätt till det.

4. Berätta vart du ska

Precis som på sociala medier gäller regeln ”syns du inte, så finns du inte”.

Anledningen till att det är lag på både lyktor och ringklockor på cykeln är för att du ska kunna meddela din omgivning att du är där.

Ringklocka
Använd den här! Ringklocka Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,ringklocka

Om du smyger dig fram bakom fotgängare som någon slags ninja på två hjul och sedan susar förbi oväntat, ska du inte bli förvånad om de du just passerat i bästa fall ger dig smakprov på sin färgstarkaste vokabulär, och i värsta fall blir så skrämda att de hoppar in i dig och din cykel i ren förskräckelse.

Använd ringklockan! Och lampor och reflexer när höst- och vintermörkret kommer.

Bild av manshuvud, hjärnan synlig
Telepati. Vi är inte riktigt där ännu, så tills vidare ska du använda tydliga signaler när du svänger. Bild av manshuvud, hjärnan synlig Bild: Mostphotos / Sebastian Kaulitzki hälsa,hjärnan,huvudvärk,hjärnforskning,cirkulationsstörningar i hjärnan,hjärna

Och när vi ändå är inne på temat signaler: trots att vi lyckas klona får, klyva atomer och skicka robotar till Mars verkar många bilförare inte klara av att hantera den enklaste av teknik i sin egen bil – blinkern. Men det behöver inte betyda att du som cyklist ska sänka dig till deras nivå.

Kom ihåg att peka med armen för att markera om du ska svänga. Det här gäller både på cykelvägar och bilvägar. Dina medtrafikanter är inte tankeläsare.

5. Håll dig på din kant

Trottoaren är till för fotgängare, husdjur och möjligen restaurangmöbler. Cyklister ska hålla sig till bilvägarna, hur obehagligt det än kan verka. Undantaget är om du är 12 år eller yngre.

Däremot ska du hålla dig på cykelvägen om en sådan finns. Många cyklister kan tycka att det begränsar deras möjlighet att hålla ett visst tempo, men i sådana fall ska man se punkt 2 i den här artikeln.

Gång- och cykelvägsmärke
Här får du åka med din cykel. Hurra! Gång- och cykelvägsmärke Bild: YLE/Petra Thilman cykelväg

Andra kan tycka att det utsätter fotgängarna för onödiga risker, vilket är ett helt hedervärt argument, men i det här fallet är det ändå lagen som gäller, så man får helt enkelt vara extra försiktig.

Om man vill putsa på sina trafikkunskaper och cykelregler har Trafikskyddet en lämplig instruktionsbok på nätet.

Läs mera:

Får man köra bil på cykelleden? Testa hur bra du kan trafikreglerna i korsningar

Känner du till alla trafikregler, också de som gäller lite ovanligare typer av korsningar? Här kan du testa din trafikkunskap!