Hoppa till huvudinnehåll

Indiens historiske VM-spjutkastare kan bli utan stödprogram – hotar med nationsbyte: "Vad borde jag bevisa?"

Spjutkastaren Davinder Singh i full färd att slänga iväg sitt spjut.
Spjutkastaren Davinder Singh i full färd att slänga iväg sitt spjut. Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press. världsmästerskapstävlingar,spjutkastning,spjutkastare,friidrott,Athletics at the Commonwealth Youth Games,Devender Singh

Indiern Davinder Singh Kang stod för en historisk prestation i VM-finalen i spjut i somras då han som förste indier någonsin deltog i en spjutfinal i VM. Men nu hotas han ändå av uteblivet idrottarstöd.

Singh Kang, 28, kastade nytt personbästa i kvalet vid VM i London i somras. Den bågen mätte 84,57. Trots det goda resultatet får kastaren kämpa med ekonomin.

Det indiska idrottsministeriet har nämligen inte valt honom till det stödprogram som ges till potentiella mästerskapsmedaljörer.

Bästa indier vid VM i London

Beslutet får Singh Kang att rasa.

– Jag uppfyller alla kriterier för programmet. Vad borde jag egentligen göra för att bevisa att jag hör till gruppen, förargas Singh Kang.

– Vi hade ett 27 idrottare starkt VM-lag och jag var den enda som tog sig till final. Om man kollar på de som valts till programmet finns där även sådana som inte ens når upp till VM-kvalgränserna, fortsätter Kang.

Hotar med nationsbyte

Kastaren hotar nu börja tävla för Italien, eftersom han erbjuds en dräglig månadsinkomst på 2000 dollar ifall han börjar representera landet.

– Jag har gett tid (åt myndigheterna) för att lägga till mitt namn i programmet, men om det inte lyckas måste jag räkna med Italien, förklarar han.

Singh Kangs främsta mål är en OS-medalj:

– Jag har kastat över 88 meter (inofficiellt) och OS-rekoredet i spjut är 90 meter. Det finns inga tvivel om att jag får en OS-medalj, avslutar kastaren.