Hoppa till huvudinnehåll

Inspirerande tal på Vasas första Ted x-evenemang

Kristoffer Jansson och Anna-stina Lassus.
Kristoffer Jansson och Anna-Stina Lassus. Kristoffer Jansson och Anna-stina Lassus. Bild: Yle/ Malin Hulkki Kristoffer Jansson, Anna-stina Lassus

Inspiration och tankeväckande. Det hoppas arrangörerna att Vasa första Ted talks ska vara. På fredagen ordnas evenemanget för första gången i Vasa.

Tanken med Ted talks är att sprida inspirerande tankar och idéer världen över. Självorganiserade evenemang kallas för Ted x men följer samma koncept som orginalformatet.

- Man ska dela med sig av något som som man själv känner passion för och kan väcka tankar och intresse hos någon annan, säger Anna-Stina Lassus.

Inte politik eller religion

Föreläsningarna får inte vara politiska eller religösa. Evenemanget måste vara icke-kommersiellt. Och alla som jobbar med ett Ted-x evenemanget är oavlönade och inte ens talarna får betalt.

- Vi får stå för deras resekostnader och även bjuda på lite mat, men det är allt, säger Kristoffer Jansson.

18 minuter för att inspirera

Till reglerna hör också att talarna har högst 18 minuter på sig att föreläsa.

- Vi kommer att ha en timer som räknar ner från 18 minuter. Det händer ju att talaren kommer av sig eller något liknande så då kan talet bli aningen längre, säger Jansson.

Formatet såg dagens ljus i Silicon Valley i USA för över 30 år sedan men numera ligger huvudorganisationen i Kanada.

Kan ses på nätet

Ted x kommer att streamas för publik vid Ritz i Vasa. Själva föreläsningarna som är sammanlagt tolv till antalet äger rum vid Hanken i Vasa.

- Vem som helst kan följa evenemanget i realtid via vår webbsidafrån och med klockan 12.15.

- Det första talet kommer att handla om generation Y och deras krav på ledarskap – hur man ska få dem att trivas på arbetsplatsen. Sedan blir det några andra ledarskapstal. Bland annat om hur man kan ha mera effektiva möten, säger Jansson.

Under dagen kan man också höra ta del av musikupplevelser och tal om volontärarbete.

- Vi har försökt få ett brett spektrum på olika tal, säger arrangörerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten