Hoppa till huvudinnehåll

Kampanjen Snygg Beach nådde målet - Finland fick 100 rena stränder

Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio plockar skräp på Saro simstrand.
Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio plockar skräp på Saro strand under strandstädningskampanjen Snygg Beach 2017. Mikaela Eriksson, Pamela Wikström och Eliina Rantakallio plockar skräp på Saro simstrand. Bild: Yle/Linus Hoffman snygg beach

Håll Skärgården Rens kampanj Snygg Beach hade i år målet att ge det 100-åriga Finland 100 rena stränder. Nu har målet uppnåtts. Hittills har 102 stränder städats runtom i Finland.

Strandstädningskampanjen Snygg Beach ordnades i år för fjärde gången. Kampanjen inleddes i slutet av april med Strändernas städvåg som pågick i en vecka och arrangerades i samarbete med städerna Åbo och Helsingfors och deras Östersjöutmaning.

Stränder har städats med talkokrafter på olika håll i Finland, även vid insjöarna.

- Det är tack vare alla de hundratals aktiva frivilliga som deltagit i Snygg Beach som målet har uppnåtts, säger Håll Skärgården Rens projektchef Anna von Zweygbergk i ett pressmeddelande.

Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo
Arkivbild: Jenny Gustavsson städar stranden vid Runsala folkpark. Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo Bild: Yle/Marie Söderman jenny gustavsson

Mest plast och fimpar

Under kampanjens gång samlas också information om skräpet som hittas på stränderna med hjälp av en skräpblankett som finns på kampanjens webbplats.

Det slutliga resultatet för det här året offentliggörs i början av 2018, men redan nu har det framgått att skräpet som hittats på stränderna motsvarar resultaten från de senaste åren.

- Av det skräp som samlats in under de tidigare kampanjerna har cirka 70 procent varit plast och fimpar. Uppskattningsvis 80 procent av skräpet på stränderna härstammar från land. Vi hoppas att Snygg Beach förutom sin funktion som konkret städevenemang också ska öppna allmänhetens ögon, säger Anna von Zweygbergk.

Även om målet för det här året uppnåtts fortsätter kampanjen Snygg Beach.
Vem som helst kan delta genom att städa på en valfri strand.

Håll Skärgården Rens webbplats

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland