Hoppa till huvudinnehåll

Nu forslas skrotbåtarna bort

Lyftkran lyfter en gammal båt.
Sommarens kampanj bar frukt. Cirka sextio båtar anmäldes till skrotbåtsuppsamlingen. Lyftkran lyfter en gammal båt. Bild: Yle/Monica Forssell skrotbåt

Det pågår höststädning i skärgården och gamla och oanvändbara båtar plockas nu upp och förs för återvinning.

Håll Skärgården Ren rf och Sydvästra Finlands avfallsservice förde i somras en kampanj för att få bort skrotbåtar som samlats på stränder och tomter i skärgården.

Kampanjen ledde till att rekordmånga eller cirka sextio båtar anmäldes till båtuppsamlingen och nu då sommarsäsongen är förbi och det finns mera tid, åker M/S Roope och dess besättning runt och hämtar båtarna.

Håll skärgården rens fartyg ms Roope i helbild.
Servicefartyget M/S Roope sköter avfallshantering i skärgården. Fartyget är nytt för i år. Håll skärgården rens fartyg ms Roope i helbild. Bild: Yle/Monica Forssell håll skärgården ren
Jag är jätteglad att jag slapp den.― Anne Enberg

Nittioåriga Anne Enberg på Högsåra var glad över att äntligen bli av med Äggskalet, en liten vit båt i glasfiber.

- Nog använde jag ju den förr men nu har jag en annan båt så jag är jätteglad att jag slapp den. Se hur ful den ser ut, utbrast Enberg då båten lyftes ombord på Roope.

Äldre kvinna med scarf runt halsen.
Anne Enberg följde intresserat med när lyftkransarmen grep tag om hennes båt och lyfte den ombord. Äldre kvinna med scarf runt halsen. Bild: Yle/Monica Forssell Anne Enberg

Att själv föra en gammal trasig båt till en återvinningsstation eller avstjälpningsplats kan vara både dyrt och framför allt besvärligt.

Sommarens båtuppsamlingskampanj erbjöd skärgårdsbor och deltidsboende möjlighet att enkelt och för en förhållandevis förmånlig avgift göra sig av med trasiga båtar.

Lyftanordning på väg att gripa tag om en gammal roddbåt.
M/S Roope är försedd med en lyftkran med vars hjälp man behändigt får ombord båtarna som ska bort. Lyftanordning på väg att gripa tag om en gammal roddbåt. Bild: Yle/Monica Forssell skrotbåt

Okko Salo, som är skeppare ombord på M/S Roope säger att sextio båtar är mycket, men ….

- Troligen är det nog bara en bråkdel av det verkliga antalet skrotbåtar i skärgården.

Två gamla båtar.
En plastad träbåt kan ställa till med problem. Två gamla båtar. Bild: Yle/Monica Forssell skrotbåtsinsamling

Orsaken till att det är viktigt att få bort gamla gistna båtar är att bland annat målarfärg och glasfiber kan utgöra hot mot miljön.

- Glasfiber mjuknar med tiden och smulas till slut sönder och kan då hamna i vattnet där fiskar och andra vattenorganismer får i sig av de små plastpartiklarna, förklarar Salo.

Två män tittar med kikare mot stranden från fartygs styrhytt.
Att hitta rätt båt är inte alltid lätt men de som har anmält sina båtar till uppsamlingen har fått en stor dekal på posten. Dekalen ska klistras på den båt som ska skrotas. På bilden Okko Salo och Kari Lahtinen. Två män tittar med kikare mot stranden från fartygs styrhytt. Bild: Yle/Monica Forssell styrhytt
Man med hund står på fartygs landgång.
Skeppshunden Igor är alltid med ombord och följer ivrigt med jobbet. Man med hund står på fartygs landgång. Bild: Yle/Monica Forssell skrotbåt

Vinnande koncept ska introduceras också i andra länder

Skrotning av båtar är också något som intresserar ur ett bredare perspektiv och finns med på Helsingforskommissionens agenda.

HELCOM undersöker hur skrotning av gamla båtar sköts på olika håll och vilka koncept som kunde användas i hela Östersjöområdet.

Håll Skärgården Ren ansvarar för utredningsarbetet och rapporterar om det till Miljöministeriet.

– Vi är med glädje med i det här konkreta arbetet eftersom det tjänar en större agenda som omfattar hela Östersjön. Vi vill berätta för ett bredare, internationellt nätverk om hur bra saker sköts hos oss, säger Katriina Murto, Skärgårdshavets regionansvariga vid föreningen Håll Skärgården Ren, i ett pressmeddelande från föreningen.

Gamla båtar staplade på varandra.
Båtarna förs först till Hirvensalo och därifrån vidare för återvinning. Gamla båtar staplade på varandra. Bild: Yle/Andy Ödman båtar,håll skärgården ren

Uppsamlingsområdet begränsas i öst till Storön i Kimitoön, i väst till Skiftet och i norr till Nådendals och Maskus skärgårdsområde.

Båtuppsamlingen fortsätter troligen nästa sommar.