Hoppa till huvudinnehåll

Posten storsatsar på vård – men avvisar uppgifter om terminalvård

Postens logo klistrad på postens fönster.
Postens logo klistrad på postens fönster. Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen Posti (Estland),posten,Posti Group Abp

Postens enhet för hemvård, Posti Kotipalvelut, expanderar sin verksamhet runt om i landet, säger direktören Petri Kokkonen till Iltalehti.

Däremot dementerar Kokkonen uppgifter i Lännen Media i dag om att Posten vill vara med i anbudstävlingen gällande terminalvård av hemvårdspatienter i Åbo.

Enligt Lännen Media ska Åbo stad konkurrensutsätta sina tjänster för personer i livets slutskede och Postens försäljningsdirektör sägs ha deltagit i ett möte som Åbo stad ordnat för eventuella blivande affärspartners.

Konkurrensutsättningen gäller både terminalvården på anstalter och i hemmen.

- Vi har inga sådana planer, även om vi satsar på hemvård på många orter, säger Kokkonen till Iltalehti.

Iltasanomat skriver för sin del att Posten är intresserad av de stödtjänster som behövs inom terminalvården, bland annat medicinbiten, men att Posten i övrigt inte ger sig in i terminalvårdsverksamheten.

Posten vårdar och diskar

Posten meddelade i vintras att man köpt företaget HR Hoiva Ab som specialiserat sig på att hyra ut personal inom hemvården.

Företaget producerar tjänster för hemvård och personlig assistens för kommuner och privatkunder.

Postens hemvårdstjänster sysselsätter för närvarande 400 personer och verksamheten växer.

- Nu håller vi på att starta vår hemvårdsverksamhet i Helsingfors, där vi vann den svenskspråkiga tävlingen om köptjänster.

I slutet av 2017 kommer Postens hemtjänst redan att betjäna 50 kommuner. Den uttalade målsättningen är att man ska bli den största producenten av hemvårdstjänster i Finland.

På den (enbart finskspråkiga) hemsidan räknas hemtjänstens tjänster upp; bland annat klipps naglar och ansas skägg, mediciner delas ut och blodtrycket mäts.

Dessutom utförs hushållssysslor såsom städning, matlagning och uppköp.

Inga brev på tisdagar men gräsmattor klipps

I somras meddelade Posten att vanliga postförsändelser inte längre delas ut på tisdagar annat än i undantagsfall. Som skäl angavs den minskade mängden brevpost.

I fjol meddelade Posten att brevbärare ska börja klippa kunders gräs och utföra andra hushållssysslor vid sidan av postutdelningen.

Det kostar 65 euro i månaden att få hem en brevbärare som klipper gräs i 30 minuter och 130 euro i månaden för 60 minuters klippning - varje tisdag.