Hoppa till huvudinnehåll

Gör en stjärna av vass - materialet är gratis och kan användas året om

Gör en vägg- eller dörrdekoration av vassrör. Materialet är gratis och går att använda året om.

Här inspirerades jag av den traditionella himmelitekniken. Förr gjorde man halmhimlar av rågens strån. Ornamenten fick sväva fritt och byggdes upp av olika geometriska former där mellanrummen skapade figuren lika mycket som själva stråna.

Vassrören är grövre och skiftar i färg men de är gratis och lätta att få tag på. Just nu är trenden det operfekta och handgjorda så passa på och skapa din egen kreation, det kan inte bli fel!

Istället för vass kan du även använda sugrör eller andra pappersrör i olika färg eller mönster. Traditionell råghalm, kopparrör eller andra ihåliga rör fungerar också.

Istället för tovade yllebollar kan du använda träkulor, papperskulor, eller något annat dekorativt.

Material:

  • vasstrån
  • lång pärlnål
  • garn
  • sax
  • 8 st tovade yllebollar ca 1,8 cm i diameter
  • sytråd
  • synål

Yllebollarna kan man tova själv med en tesil, för hand, i tvättmaskin med hjälp av strumpbyxor eller köpa färdiga i olika färger.

Vassstrån på en brygga och en låda med klippta, skalade vasstråbitar.
Klipp vassen i bitar och skala stråna. Vassstrån på en brygga och en låda med klippta, skalade vasstråbitar. Bild: Yle/Lee Esselström vass,Strömsö

Gör så här:

1. Skörda vasstrån. Du behöver 15–25 strån beroende på hur långa och tjocka de är.

2. Klipp vasstrået i bitar strax under och ovanför den hårda delen som kallas nod. Skala bort bladen och det extra runt stjälken.

3. Sortera vassrören enligt tjocklek. Det blir lite finare att arbeta med samma tjocklek.

4. Välj den tjocklek som du har mest av och klipp till lagom långa bitar. Till stjärnan behövs det 32 st som är 11 cm långa och 57 st som är 6 cm långa.

5. Välj garn eller tråd som har ungefär samma färg som torkad vass så syns den minst.

6. Trä tråden på en lång pärlnål.

Vasstrån uppträdda på en tråd ligger på ett bord.
Trä upp en lång, två korta, en lång och knyt ihop. Vasstrån uppträdda på en tråd ligger på ett bord. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,halmmobiler,himmeli

7. Trä upp en lång, två korta och en lång bit vass på tråden och knyt ihop med trådstarten.

8. Trä på ytterligare en lång och en kort, vira tråden runt tråden mellan de två korta stråna som redan ligger på bordet och trä sedan på ytterligare en kort och en lång. Knyt igen uppe vid knuten med de andra långa.

Vasstrån uppträdda på tråd och formade till en kristall.
Vasstrån uppträdda på tråd och formade till en kristall. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,halmmobiler

9. Trä nålen ner genom ett långt rör och trä på en kort, vira runt mellanrummet mellan den korta och långa bredvid, trä på en kort, vira runt följande och fortsätt så att det blir 4 korta på tvären. Du har nu en diamantform.

Tips! Behöver tråden skarvas? Knyt då ihop med ny tråd och trä in genom ett rör så att knuten och trådändorna döljs inne i röret.

10. Gör nu ytterligare 6 likadana "diamanter" men lämna bort den fjärde och sista korta biten som går tvärs över – här trär du istället igenom motsvarande rör på den första diamanten. Så lägger du till en ny "diamantform" tills du har 7 st på rad.

Vasstrån uppträdda till geometriska figurer
Vasstrån uppträdda till geometriska figurer Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,halmmobiler

11. Den 8:e "diamanten" får bara två tvära korta och kopplar på så sätt ihop den första och sista "diamanten".

12. Nu har du en stjärnform. För att den ska hålla ihop lite bättre kan du staga upp den med t.ex. trä- eller yllekulor.

vassrör formade till en stjärna med yllebollar i mitten.
Fäst yllebollar till en ring i mitten av stjärnan. vassrör formade till en stjärna med yllebollar i mitten. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,halmmobiler

13. Klipp en bit sytråd och knyt en dubbelknut 5 cm från ändan. Trä på en synål i den andra ändan.

14. Trä på en ylleboll på sytråden, snurra sedan tråden runt spetsen på en vassdiamant bredvid och fäst så yllebollarna i mellanrummen mellan vassdiamanternas spetsar inne i stjärnan. Fäst tråden ordentligt när du kommit runt och knyt ihop med den väntande 5 cm långa trådändan.

15. Häng upp genom att spika två små spikar som en tvär kort bit hängs upp på. Om stjärnan inte håller formen kan det behövas ytterligare någon liten spik på sidorna.

Stjärna av vassrör på en vägg
Stjärna av vassrör på en vägg Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,julprydnader
Stjärna gjord av vassrör upphängd på en vägg
Stjärna gjord av vassrör upphängd på en vägg Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,halmmobiler