Hoppa till huvudinnehåll

0–12 i baken på två matcher – förnyat SJK vill vända underläget

Spelarna i SJK-truppen är väl medvetna om att statistiken från säsongens tidigare möten talar för en HJK-seger i lördagens cupfinal. För mig räcker en 1–0-seger, säger den erfarne cupvinnaren Erfan Zeneli.

SJK har haft en turbulent säsong med upprepade tränarbyten och en hel del spelartrafik längs med sommarmånaderna.

Trots det händelserika året är laget alltjämt indraget i medaljstriden i ligan och kan på lördag säkra en plats i Europacuperna för nästa säsong, om man slår HJK på hemmaplan i finalen i finska cupen.

En av klubbens två ansvariga tränare, Toni Lehtinen, var som spelare med och vann cupen för SJK 2016. Han har också varit med om de två 0–6-förlusterna mot HJK i årets liga.

Toni Lehtinen ansvarar för tränarskapet i SJK
Toni Lehtinen spelade ännu ifjol för SJK. Toni Lehtinen ansvarar för tränarskapet i SJK Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoen Jalkapallokerho,Seinäjoki,Fotbollsligan,Toni Lehtinen

– Vi spelar inte på samma sätt som när vi mötte HJK senast, jag tror inte vi har allt för mycket nytta av att blicka tillbaka, menar Lehtinen.

– Vi hoppas att självförtroendet är på topp om vi ska utmana HJK. Det handlar inte om några konstigheter, vi försöker få spelarnas tankar mer i riktningen att vi ingalunda är så dåliga som våra senaste resultat mot HJK. Vi måste våga tro på varandra.

Derby för Zeneli

Backen Richie Dorman gör sin sjätte säsong i SJK och vet vad som väntar på hemmaplan på lördag.

– HJK är onekligen ett lysande lag och kommer med största sannolikhet att säkra ligatiteln nästa vecka. Vi måste försvara oss bra och lita på oss själva när vi får tag på bollen, säger Dorman.

Richie Dorman stretchar benen på SJK:s träningar.
Richie Dorman vill spruta champagne. Richie Dorman stretchar benen på SJK:s träningar. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoen Jalkapallokerho,Seinäjoki,Fotbollsligan,Richie Dorman

En spelare som har massvis med erfarenhet av att spela och vinna med HJK är Erfan Zeneli. Hans fem ligatitlar och fyra cuptitlar har alla kommit i Helsingforsklubbens färger.

– Min erfarenhet av att spela i HJK är att varje match ska vinnas, det må handla om cup eller liga. Det är mer press på HJK, men den här cupfinalen känns främst som ett derby för mig. Det handlar sist och slutligen bara om en match.

Även om det defensiva arbetet varit i fokus för SJK med tanke på de två förlusterna med tennissiffror tidigare under säsongen tror Zeneli att avgörandet på lördag kommer att falla på den offensiva, sista tredjedelen.

– Det lag som är vassare i straffområdet vinner, tror Zeneli. Vi måste ha tålamod och lita på oss själva och inte tappa tron fastän vi skulle hamna i underläge.

– Jag har spelat många cupfinaler, i förlängning också – allting är möjligt.

Erfan Zeneli gör sig redo för cupfinal i Seinäjoki.
Erfan Zeneli jagar sin femte cuptitel. Erfan Zeneli gör sig redo för cupfinal i Seinäjoki. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Seinäjoen Jalkapallokerho,Seinäjoki,Fotbollsligan,Erfan Zeneli

”Skönt att spruta champagne”

Enligt tränaren Toni Lehtinen, som satte en straff i fjolårets final i Tammerfors, är läget inom laget bra.

– Laget är på hugget, vi har två segrar i bagaget och en bra förberedelseperiod bakom oss. Det är härligt att få spela en stor match inför de egna fansen och hemstadens människor. Det ger ett litet extralyft, säger Lehtinen och får medhåll av en annan trotjänare.

– Det vore härligt att vinna här på nya arenan, kompar Richie Dorman. Alla våra tidigare triumfer har ägt rum på gamla Centralplanen. Det vore skönt att spruta lite champagne i våra nya omklädningsrum.

Yle sänder cupfinalen mellan SJK och HJK i Yle TV2 och på Arenan. Avspark klockan 17.00 på lördag.

Läs också