Hoppa till huvudinnehåll

Bilförsäljningssida: Intresset för begagnade dieselbilar sjunker

En tankningspistol i en bil. På tankluckan står det tydligt Diesel.
En tankningspistol i en bil. På tankluckan står det tydligt Diesel. Dieselbilar,dieselbränslen,tankning (bränsle),diesel

Allt färre väljer diesel som bränslepreferens när de ska köpa bil.

Tjänsten autotalli.com, som ägs av Almamedia, uppger att då de granskade sökningarna som gjordes på sajten märkte de att bensindrivna bilar har ökat i popularitet.

Under tidsperioden januari-augusti i år var det 74 procent fler som sökte bensinbilar än dieselbilar. Under samma tidsperiod i fjol var motsvarande andel bara 25 procent.

Enligt sajtens webbanalytiker har sökningarna efter bensinbilar ökat från och med februari i år, medan intresset för dieselbilar började sjunka i mars.

- Trots att besöken till sajten har ökat hela året söker människor allt mer sällan efter dieselbilar, säger Janne Putkonen som är webbanalytiker på sajten i ett pressmeddelande.

Antalet dieselbilar har sjunkit i flera år

Enligt trafiksäkerhetsverket Trafis siffror på nyregistrerade bilar har andelen dieselbilar sjunkit i jämn takt sedan 2008, då nästan hälften av de nyregistrerade bilarna i landet var dieselbilar.

I fjol var bara var tredje bil som såldes en dieselbil.

Bakom det minskade intresset ligger debatten om huruvida dieselbilar borde förbjudas på grund av utsläppen.

Bland annat i den tyska staden Stuttgart överväger man ett förbud.

Läs mera:

Begagnade dieselbilar svårsålda i Tyskland - över 300 000 bilar väntar på köpare

Dieselbilar är svårsålda i Tyskland på grund av höga utsläpp. På grund av utsläppen finns det en risk att dieselbilarna blir förbjudna i tyska städer.