Hoppa till huvudinnehåll

Chefstränaren om Teemu Tamminen: ”Vi fortsätter med eller utan honom”

Teemu Tamminen, våren 2017.
Teemu Tamminens landslagsframtid ett frågetecken. Teemu Tamminen, våren 2017. Bild: Yle / Tomi Hänninen Teemu Tamminen

Kaj Kekki har tagit del av de sega ryktena om att Teemu Tamminen har slutat i handbollslandslaget, men lever fortfarande i tron att stjärnspelaren är tillgänglig.

Ett stort namn saknades när Finlands trupp till träningslägret inför det stundande VM-kvalet presenterades i går.

Teemu Tamminen, som hört till landslagets bärande krafter redan länge, var inte med. Orsaken var enligt chefstränaren Kaj Kekki en semesterresa.

– Han hade hunnit boka in en resa just den här helgen och jag känner honom så pass bra att jag inte kunde neka honom chansen att åka, förklarade Kekki.

Inte meddelat något

När Yle Sporten träffar förbundskaptenen i samband med dagens träning i Kisakallio upprepar Kekki att Tamminen bokat in en tripp innan han visste datumen för lägret.

Samtidigt florerar ryktena att landslagsdörren är stängd för gott.

Kaj Kekki, 2016.
Kaj Kekki har inte fått några nya besked. Kaj Kekki, 2016. Bild: All Over Press Kaj Kekki

– Jag har hört samma rykten men på basis av mejlkorrespondensen jag haft med Tamminen befinner han sig på 30-årsresa i Italien.

– Efter det hörde jag att han slutat i landslaget, men det har han inte meddelat åt mig. Vi fortsätter med Tamminen eller utan Tamminen. Inte påverkar det egentligen oss på något sätt, det finns yttrar på kommande.

– Om Tamminen inte är intresserad, så är han inte intresserad, konstaterar chefstränaren.

”Alla andra pratar om att han slutat”

Kekki har inte frågat Tamminen direkt om det finns någon sanning bakom ryktena. Det kan bli aktuellt när landslaget tas ut till VM-kvalet om ett par veckor.

– Om Tamminens namn finns med betyder det att han är tillräckligt bra för truppen, ifall han inte före det meddelat mig om några andra planer.

– Men som sagt har han informerat mig om att han är på semesterresa – alla andra pratar om att han slutat. Sanningen finns säkert nånstans däremellan, men så länge han inte meddelat mig finns han med i våra kalkyler.

Rönnberg: Hoppas han kommer med

Nico Rönnberg, Tamminens vapendragare i såväl landslaget som klubblaget Cocks, säger att han inte hört om några gräl mellan Kekki och Tamminen.

Rönnberg berättar att Tamminen också enligt hans uppgifter tidigt prickat in en resa med frun, som körde förbi landslagssamlingen. Han hoppas Tamminen inte försvinner ur landslaget.

Teemu Tamminen och Nico Rönnberg i Cocks match mot Melsungen i EHF-cupen våren 2017.
Teemu Tamminen och Nico Rönnberg (t.h.) är lagkamrater även på klubbnivå. Teemu Tamminen och Nico Rönnberg i Cocks match mot Melsungen i EHF-cupen våren 2017. Bild: imago / Eibner / All Over Press Teemu Tamminen,Riihimäki Cocks,nico rönnberg

– Han är en viktig spelare för mig, vi vet båda exakt hur den andra spelar. Och han är också en jätteviktig spelare för hela landslaget, vilket vi sett i tidigare matcher.

– Förhoppningsvis har han motivation och är med igen i de följande matcherna, säger Rönnberg.

Finland inleder VM-kvalet borta mot Luxemburg den 26 oktober och får ett par dagar senare besök av Ryssland i Vanda.

Läs också