Hoppa till huvudinnehåll

Könskorrigering, graviditet och slutligen enorm lycka: Här är historien om Emil och Olivia

Under två år hinner det hända mycket. Emil börjar en process för att korrigera sitt kön och samtidigt försöker paret bli gravida. Här är historien om Emil och Olivia.

Vem har rätt att få barn och vem bestämmer över din könstillhörighet? Emil och Olivia är som vilket vanligt par som helst - förutom att de inte är det.

Emil visste redan som ung att han blivit felkönad och har därför bestämt sig för att korrigera sitt juridiska kön. Till det hör många olika steg, bland annat måste han enligt finsk lagstiftning vara steril före den juridiska korrigeringen kan ske.

Emil vill som så många andra ha egna barn. Före han börjar ta de hormoner som till slut kommer att göra honom steril, plockas hans könsceller i förvar. Könscellerna används när det blir dags för Olivia att bära deras gemensamma barn.

Olivia och Emil står tätt ihop och tittar bort från kameran. I bakgrunden syns en massa lysande lampor.
Olivia och Emil står tätt ihop och tittar bort från kameran. I bakgrunden syns en massa lysande lampor. Bild: Frida Lönnroos emil och olivia

Emils transprocess och parets försök att få barn går sida vid sida. Det är stundvis plågsamt, sorgen går ofta hand i hand med små glimtar av solsken. Ibland kommer medicinen och fysiken emellan, ibland inträffar livet och allt vänds på sin spets.

I dokumentären Mamma, pappa, barn - Mistä on pienet lapset tehty? får vi följa med på en vindlande resa mot en egen könsidentitet och egna barn.

Emil och Olivia berättar ärligt och naket om det som de går igenom. Genom sekvenser de själv filmat kommer vi dem riktigt nära inpå - och under - huden.

Redaktör för dokumentären är Catariina Salo och till sin hjälp har hon fotografen Frida Lönnroos. De har följt paret i nästan två år.

Dokumentären finns nu på Arenan