Hoppa till huvudinnehåll

Kramkalas när MGP-gänget träffades – de tio dansarna är en viktig del av lördagens final

MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017
Alla dansrörelser ska sitta perfekt. MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

Ett ivrigt sorl blandat med många skratt ljuder i Studio 2 på Yle när MGP-gänget äntligen träffas igen. I somras hade deltagarna en lägervecka där de fick öva på låtarna och danserna tillsammans. Och på torsdag, två dagar före finalen samlades alla igen.

- Ja, alltså det blev ju kramkalas! Det var jätteroligt att träffa alla igen, säger Stella Branér.

Hon är en av de tio dansarna som valdes till årets MGP. En viktig del av finalen är dansarna. De har ett helt eget nummer, en koreografi till årets låt M.G.P. Och dessutom dansar de i bakgrunden till de tio finalbidragen. Så det blir många danskoreografier att komma ihåg.

Stella Branér, MGP, 21.09.2017
Stella Branér började dansa balett som treåring. Stella Branér, MGP, 21.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

Men för de här dansarna är det inget problem. De flesta har börjat med dans tidigt och hunnit hålla på i flera år trots sin unga ålder. Och de brinner för dans i så hög grad att de sökte in till MGP.

- Jag tänkte att det skulle kunna vara en helt rolig upplevelse och så tycker jag om att dansa och om musik, säger nioåriga Oliver Brandt från Esbo.

Oliver Brandt, MGP, 21.09.2017
Oliver Brandt tycker extra mycket om att dansa hip hop. Oliver Brandt, MGP, 21.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

12-åriga Stella Branér från Gottby på Åland har velat söka redan länge, men tidigare år har inte tidpunkten passat henne. Men i år var familjen hemma då man skulle gå på uttagning.

- Jag dansar och har dansat jättelänge, så jag har velat söka och i år gick det äntligen.

Nu är det allvar

Allt om allt var det 120 barn som ville vara med som dansare i årets MGP. Uttagningar arrangerades på fyra orter i Svenskfinland i våras. Och på torsdag fick de för första gången dansa på den riktiga MGP-scenen.

- Det känns jätteroligt, det känns ju mer på riktigt nu. Men det blir nervöst också, så klart, det blir det, säger Stella Branér.

- Det var ganska hett att dansa under lamporna, men det var jätteroligt, säger Oliver Brandt.

Förutom Oliver Brandt valdes också nio åriga Maximilian Roininen från Vanda med. De åtta flickorna är lite äldre, från elva till fjorton år.

MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017
De här dansarna kommer att stå på scenen många gånger i MGP-finalen. MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

En väldigt stor grej att vara med

Koreografen Jessica Öller har danstruppen under sina vingar. Det är hon som gjort koreografierna till alla dansnummer. På det första träningspasset på tv-scenen var det placeringen av dansarna det filades på.

MGP är den största låtskrivartävlingen för barn i Finland och i den direktsända finalen på lördag tävlar tio låtar. Men det är inte bara artisterna som har fjärilar i magen, det är också pirrigt för dansarna.

MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017
MGP 2017, harjoitus, 21.09.2017 Bild: Antti Haanpää / Yle

- Jag är väldigt nervös, men jag tror att det kommer och gå bra för jag kan danserna så pass bra, säger Stella Branér.

- Jag är nervös, men det kommer att bli jätteroligt. Man får komma i tv och så kollar mina kompisar på det, säger Oliver Brandt.

Och det märks på alla att det är stort att vara med i MGP. Alla vill prestera sitt bästa på lördag.

- Det är en väldigt stor grej. Det är ju väldigt många som tittar. Men eftersom jag älskar dans så är det här bara något som jag måste vara med i nu när jag hade chansen, förklarar Stella Branér.

Läs mera:

Dansarna i årets MGP-show

Här har du de tio dansarna i MGP 2017, som är utvalda genom hård casting via projektet Make Your Move.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes